Marcela Cubillos chilei környezetvédelmi miniszter elmondta, hogy be fog nyújtani egy olyan törvénytervezetet, amely betiltaná a műanyag bevásárlószatyrok használatát, hogy ezzel is csökkentsék a keletkező hulladék mennyiségét.

„Jelenleg több mint ötvenöt településen van érvényben a nejlonzacskók használatára vagy értékesítésére vonatkozó helyi szabályozás. Egy általános (országos) törvénnyel az előírások egységesülni fognak, és el tudjuk majd kerülni azokat a (…) problémákat, amelyekkel egy vállalat szembekerülhet a régiónként eltérő szabályozások miatt” – mondta Cubillos.

Chile szintet léphet a műanyag zacskók elleni harcban - Fotó: The Santiago Times

A chilei kormány szerint évente mintegy nyolcmillió tonna műanyaghulladék kerül az óceánba a 4.300 kilométernyi partszakasz mentén, szennyezve ezzel a part menti régiókat és károsítva a tengeri élővilágot.

Tavaly októberben Michelle Bachelet akkori elnök aláírt egy törvénytervezetet, amely megtiltja az egyszer használatos műanyag zacskók értékesítését 102 part menti faluban és városban.

A Cubillos által javasolt új tervezet az úgynevezett biológiai úton lebomló műanyag zacskókat is betiltaná, mert egy a Környezetvédelmi Minisztérium által készített tanulmány szerint a természetes környezetben való lebomlási képességük tudományosan nem igazolható.

Forrás: The Santiago Times

Fordította: Latin-Amerika Társaság