Hogyan szereted a kávét reggel? Az olasz eszpresszótól a tojássárgájával és sűrített tejjel készített vietnami ca phe trungig terjed a skála. Sok minden függ attól, hogy a világ mely táján ébredsz.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete szerint több ember iszik kávét, mint valaha. De melyik ország termeszti a legtöbb babot ahhoz, hogy meglegyen a napi koffeinadagunk? Ki issza a legtöbb kávét, és hol vásárolják az emberek?

  1. A legnagyobb kávétermelők

A kávé a világ egyik legnépszerűbb itala, és több mint ötven országban termesztik. Brazília a világ legnagyobb kávétermelője. 2017-18-ban a dél-amerikai országban több mint 51 millió zsák babot termesztettek. A világ második legnagyobb termelője Vietnam.

India, ami egyúttal a világ egyik legnagyobb teatermesztője is, 5,8 millió hatvankilós zsák kávét állított elő 2017-18-ban, a szomszédos Srí Lanka pedig 33 ezret. Egyes sokkal kisebb országok is fontos termelők. Hondurasban például több mint 8,3 millió zsákot termeltek tavaly, és ez az ország egyik fő exportcikke.

A Fairtrade Foundation szerint világszerte több mint 125 millió ember megélhetése függ a kávétermesztéstől, és körülbelül 25 millió kistermelő gazdaság termeli a világ kávéjának 80 százalékát.

A fairtrade kávé azt jelenti, hogy a fogyasztók nyomon tudják követni az elfogyasztott kávébabok útját, így pontosan tudják, hogy az honnan származik, a gazdák pedig garantált minimálárat kapnak a termékükért. A fairtrade kávét termelő gazdák a becslések szerint 560.900 tonna kávét állítanak elő évente, ami több mint 58,9 milliárd sima eszpresszó készítéséhez elég.

Egyes tudósok azonban azt mondják, hogy ehhez a rendszerhez drága a csatlakozás, és ez ellensúlyozza a lehetséges előnyöket. A kávétermesztés pénzhelyettesítőként való ösztönzése pedig túltermeléshez vezethet, ami miatt lemehetnek az árak.

A Fairtrade Foundation hatásvizsgálati igazgatója, Lousia Cox mindazonáltal azt mondja, hogy a fairtrade-tanúsítvány azt is jelenti, hogy a gazdák képzést, biztonságos gépeket és védelmet is kapnak.

Bár több mint száz különböző kávéfajta létezik, az Arabicából és a Robustából termelik és adják el a legtöbbet.

  1. Ki issza a legtöbbet?

Ha a kávéfogyasztásról van szó, csupán két ország vezet évente több mint tíz kiló per fő mennyiséggel – Finnország és Svédország, derül ki a Nemzetközi Kávé Szervezet statisztikáiból. Rendre minden évben a finnek isszák a legtöbb kávét, 12,5 kilogrammot.

Szintén északi országok alkotják az első öt helyezett többi tagját, talán azért, mert szükségük van rá a hideg napok átvészeléséhez.

A világ tíz legnagyobb kávéfogyasztó országa mind Európában van, míg a legnagyobb kávétermelők olyan fejlődő országok, ahol megfelelő az időjárás a kávétermesztéshez.

Az ideális körülmények a kávénövények termesztéséhez az Egyenlítő két oldalán lévő „babövben”– a Baktérítő és a Ráktérítő trópusain (az északi szélesség 23. fokától a déli szélesség 23. fokáig) vannak.

Sem az Egyesült Államok, sem pedig az Egyesült Királyság nem szerepel a húsz legnagyobb kávéfogyasztó között, olyan országok mögött előzik meg őket, mint Horvátország, Franciaország és Litvánia.

  1. Ki fizet érte a legtöbbet?

A kávénak összetett értékesítési lánca van. A babszemek termesztőtől a nagykereskedőkhöz, feldolgozóktól exportőrökhöz, végül pedig pörkölőktől a kiskereskedőkhöz kerülnek. Ezért a kávé árának változása komoly következményekkel járhat a gazdákra, a termelőkre és a fogyasztókra nézve is.

A Nemzetközi Kávészervezet szerint az egyesült királyságbeli fogyasztók mindenkinél többet fizettek érte 2016-ban – 16,29 dollárt a darált kávé fontjáért. Ezt követte Málta 13,33 dollárral, és Olaszország 7,45 dollárral egy font pörkölt kávéért. A lengyel kávékedvelők fizettek a legkevesebbet a napi koffeinadagjukért, 3,17 dollárt.

  1. A legnagyobb márkák

Felhajtani egy csésze kávét az irodába menet számos dolgozó napi rituáléjává vált szerte a világon.

Az Allegra Strategies kutatócsoport szerint 2017-ben Európában több mint 22.700 márkabolt működött, az Egyesült Államokban pedig több mint 27.900.

A Seattle-i székhelyű kávévállalat, a Starbucks lett az első az Egyesült Államokban, több mint 13.500 üzlettel, Európában a Costa Coffee a legnagyobb lánc 2.755 kávézóval, amit a Starbucks követ 2.406-tal.

Bár hagyományosan teaivó nemzetként van számon tartva, mégis az Egyesült Királyságban volt a legtöbb, 7.421 egy-egy lánchoz tartozó kávézó Európában. Az üzletek száma tavaly az Egyesült Királyságban 643-mal nőtt, ami a legnagyobb terjeszkedésnek számít a kontinensen.

  1. A legnépszerűbb kávéitalok

A kávészakértők minden bizonnyal büszkék rá, hogy meg tudják inni erősen is, de az Egyesült Királyságban eladott legnépszerűbb kávéitalok tejalapúak.

A latték számítanak a legnépszerűbb kávétermékeknek az Egyesült Királyságban, amelyekből egy év alatt, 2018. február 25-ig bezárólag 930 millió adagot adtak el. Ezeket a kapucsínó követi 890 millióval, állapította meg a Kantar Worldpanel piackutató.

A flat white-ok egyre népszerűbbek, az enyhébb kávéitalokra 2017 februárja és 2018 között 56 százalékkal többet költöttek az Egyesült Királyságban. Az angolok összesen 6,3 milliárd fontot fizettek ki kávéért a 2018. február 25-ét megelőző évben.

Emellett eltörpül az Egyesült Királyságban 2017-ben teára költött összeg, csupán 1,5 milliárd font, ami azt mutatja, hogy a szigetországban van létjogosultsága a kávékultúrának.

Írta: Lora Jones

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság