Egy mexikói bíróság megtiltotta a vitatott Frida Kahlo Barbie-baba árusítását, mondván, hogy kizárólag a családtagok rendelkeznek a festő képmásának jogaival. A Mattel játékgyártó vállalat „inspiráló nők” címen egy új Barbie-baba-sorozatot dobott piacra, amelyek között ott volt a Frida Kahlóról mintázott baba is.

Kahlo egyes rokonai szerint azonban a cég engedély nélkül használta fel a festő képmását. Frida Kahlo húgának a lánya, Mara Romeo az AFP hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy túl enyhék a baba vonásai.

A család szerint a baba nem hasonlított eléggé Frida Kahlóra - Fotó: AFP

„Jobb szerettem volna, ha a baba jobban hasonlít Fridára, és nem világos szeme van” – mondta. A bírósági döntés után Romeo azt mondta az AFP-nek, hogy „beleborzongott”, és úgy véli, hogy „végre igazságot szolgáltattak”.

„Sokkal mexikóibbnak kellett volna lennie a babának” – mondta, „sötétebb bőrűnek, összeérő szemöldökkel, és nem ilyen vékonynak, mert Frida nem volt ilyen vékony. (…) Mexikóibb ruhát kellett volna viselnie, mexikói ékszerekkel.”

Kahlót sokan a 20. század legnagyobb festői között tartják számon, akit fájdalmat és elszigeteltséget tükröző bensőséges önarcképei tettek híressé.

A bíróság döntése csak Mexikóra érvényes, és lehet, hogy fellebbezni is fognak ellene, bár erről a Mattel ügyvédei még nem nyilatkoztak. A család elmondta az AFP-nek, hogy hasonló keresetet fognak benyújtani az Egyesült Államokban is.

Az 1907 és 1954 között élt Frida Kahlo fiatalkorában tagja volt a Mexikói Kommunista Pártnak, és művészetén keresztül hangosan népszerűsítette a mexikói őslakos kultúrát.

Kora nemi normáinak is nekiment azzal, hogy nadrágot hordott, és férfiak mellett más nőkkel is létesített kapcsolatot. Munkái végigkövetik a saját testével való fájdalmas kapcsolatát is, mivel nyitott gerinccel és gyermekbénulással küzdött, és volt egy súlyos buszbalesete is.

Testi fogyatékossága nem jelent meg a Barbie-babán, ami a Twitteren is vegyes reakciókat váltott ki.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság