Venezuelában is megemlékeztek Martin Luther Kingről meggyilkolásának 50. évfordulóján, és ennek apropóján Nicolás Maduro venezuelai elnök megnyitotta a Martin Luther King Egyetemi Komplexumot Lara állam fővárosában, Barquisimetóban.

Az intézmény annak a kormányzati törekvésnek a része, hogy kiterjesszék az egyetemi oktatást. Több mint hatezer diák fog felsőoktatási tanulmányokat végezni az egyetemen. Maduro elmondta, hogy a felsőoktatási intézményt „az afroamerikai népek hőséről nevezték el”, és az a térség elégtelen szolgáltatásokkal rendelkező közösségei kultúrájának, egészségügyének és oktatásának előmozdítását lesz hivatott szolgálni.

Az új egyetemnek hatezer hallgatója lesz - Fotó: Reuters

Maduro annak szükségességéről is beszélt, hogy olyan egyetemi programokat indítsanak, amelyek szakemberek képzésére fókuszálnak, akik az ország által előnyben részesített területek szükségleteit elégítik ki. „A felsőoktatásnak az ország fejlődéséhez kell kapcsolódnia.”

Kijelentette, hogy az egyetemeken „több orvosnak kell végeznie, mert szükségünk van orvosokra Venezuela kiterjedt területének minden közösségében… Szükségünk van képzett agronómusokra, állatorvosokra… Szükségünk van tanárokra, polgári mérnökökre, hogy lakásokat építsenek.”

A Martin Luther King Egyetemen lesznek olyan laboratóriumok is, amelyekben Venezuela új kriptovalutáját, a Petrót fogják bányászni.

A venezuelai államfő azt is kiemelte, hogy az ország GDP-jének 7,5 százalékát fordítja oktatási programokra, nem úgy, mint a néhai Hugo Chávez elnökségét megelőző jobboldali kormányok, amelyek csupán három százalékot költöttek erre a területre.

Továbbá hangsúlyozta, hogy Venezuelának van Dél-Amerikában a második legtöbb egyetemi hallgatója, mivel a felsőoktatási intézményeinek 77 százaléka állami fenntartású.

Martin Luther King Jr-t 1968. április 4-én gyilkolták meg. 1999-ben egy a Tennessee állambeli Memphisben tartott polgári perben, amely során hetven tanút hallgattak meg, az az egyhangú ítélet született, hogy King meggyilkolása egy olyan összeesküvés eredménye volt, amelyben az Egyesült Államok kormányzati elemei is érinettek voltak.

A per végén özvegye, Coretta Scott King üdvözölte az ítéletet, és ezt mondta: „Bőséges bizonyíték áll rendelkezésre a férjem, Martin Luther King meggyilkolására szőtt magas szintekig nyúló összeesküvésre. És a polgári bíróság egyhangú ítélete megerősítette a vélekedésünket.”

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság