A chileiek a legboldogabbak a környező országok lakói közül, állapította meg ENSZ 2018-as boldogságjelentése.

Az ENSZ Fenntartható Fejlődési Megoldások Hálózatának éves felmérése Chilét a 25. helyre sorolta 156 ország közül. A sorrendet hat mutató, az egy főre eső jövedelem, a várható élettartam, a szociális háló, a szabadság, a nagyvonalúság és a korrupció alapján állították össze.

Chile végzett az élen a dél-amerikai országok közül - Fotó: The Santiago Times

A hatodik World Happiness Report szerint Chile a boldogság tekintetében három hellyel megelőzi Brazíliát (28.), néggyel Argentínát (29.), hattal Uruguayt (31.), tizenkettővel Kolumbiát, huszonhárommal Ecuadort, harminchéttel Bolíviát és negyvennel Perut.

A listán legjobb helyen szereplő latin-amerikai ország Costa Rica lett, amely a 13. helyen végzett. A jelentés szerint a világ legboldogabb országa Finnország, a sor végén pedig Burundi áll. Norvégia, Dánia és Izland lett a második, harmadik és negyedik.

A bevándorlók boldogsága

Az ENSZ most első alkalommal vizsgálta az egyes országokban élő bevándorlók boldogságának szintjét is. Ebben is Finnország lett az első.

A tanulmány azt állapította meg, hogy az alaplistán a tíz legjobb helyen végzett országok szerepeltek legjobban a bevándorlók boldogságát értékelő listán is.

A jelentés weboldala szerint a World Happiness Reportot „egy független szakértőkből álló csoport, egyéni képességeik alapján állította össze”.

„A jelentésben megfogalmazott nézetek nem feltétlenül tükrözik az ENSZ bármilyen szervezetének, ügynökségének vagy programjának nézeteit” – áll az ismertetőben.

A 2018-as World Happiness Report tartós visszaesést állapított meg az Egyesült Államok esetében is, mivel a világ legnagyobb gazdasága elhízással, kábítószer-válsággal és depresszióval küzd.

A tanulmány szerint az Egyesült Államok a 18. helyre csúszott vissza, ami öt hellyel rosszabb, mint a 2016-os helyezése.

Az etnikai tisztogatás, polgárháborúk és puccskísérletek által sújtott kelet-afrikai Burundi a világ legboldogtalanabb helye. Megdöbbentő módon öt másik olyan állam is van – Ruanda, Jemen, Tanzánia, Dél-Szudán és a Közép-afrikai Köztársaság – amelyek boldogságának szintje a jelentés szerint még Szíriáétól is elmarad.

Venezuela könyvelheti el a legnagyobb visszaesést, még Szíriánál is nagyobbat, de összességében még így is a középmezőnybe tartozik. A jelentés megjegyzi, hogy a latin-amerikai országok általában jobb helyen végeznek, mint amit az egy főre eső GDP-jük alapján várnánk, különösen a gyorsan növekedő kelet-ázsiai országokhoz képest.

Latin-Amerikában híresen nagy a korrupció, az erőszak és a bűnözés, a jövedelmi egyenlőtlenség és az általános szegénység, mégis viszonylag elöl végez a boldogsági rangsort felállító jelentésben. A szerzők ezt azzal magyarázzák, hogy „meleg családi légkör és más támogató szociális kapcsolatok bősége a fejlődésről szóló diskurzusokban gyakran kisebb hangsúlyt kap, mint a jövedelmi adatok”.

A történelem legnagyobb népvándorlása – a több százmillió ember, akik Kínában vidékről a városokba költöznek – eközben egyáltalán nem javított a boldogságon, állapította meg a jelentés.

A tíz legboldogabb ország 2018-ban (mögöttük zárójelben a 2017-es helyezéseik)

  1. Finnország (5.)
  2. Norvégia (1.)
  3. Dánia (2.)
  4. Izland (3.)
  5. Svájc (4.)
  6. Hollandia (6.)
  7. Kanada (7.)
  8. Új-Zéland (8.)
  9. Svédország (10.)
  10. Ausztrália (9.)

A tíz legboldogtalanabb ország 2018-ban (mögöttük zárójelben a 2017-es helyezéseik)

  1. Malawi (136.)
  2. Haiti (145.)
  3. Libéria (148.)
  4. Szíria (152.)
  5. Ruanda (151.)
  6. Jemen (146.)
  7. Tanzánia (153.)
  8. Dél-Szudán (147.)
  9. Közép-afrikai Köztársaság (155.)
  10. Burundi (154.)

A latin-amerikai országok helyezései

Costa Rica (13.)
Mexikó (24.)
Chile (25.)
Panama (27.)
Brazília (28.)
Argentína (29.)
Guatemala (30.)
Uruguay (31.)
Kolumbia (37.)
Trinidad és Tobago (38.)
El Salvador (40.)
Nicaragua (41.)
Ecuador (48.)
Bolívia (62.)
Paraguay (64.)
Peru (65.)
Honduras (72.)
Dominikai Köztársaság (83.)
Venezuela (102.)
Haiti (148.)

*Magyarország 2018-ban 69. lett, 2017-ben 75. volt, tehát hat helyet javított – a szerk.

Forrás: The Santiago Times

Fordította: Latin-Amerika Társaság