Vita robbant ki a néhai mexikói művész, Frida Kahlo leszármazottai és a vállalat között, ami azt állítja, hogy ő birtokolja Kahlo képmásának jogait. Azután történt ez, hogy a Mattel játékgyártó vállalat „Inspiráló nők” címmel új Barbie baba kollekciót dobott piacra, amelyek között Frida Kahlóról mintázott baba is van.

A család szerint a Mattelnek nem volt engedélye Kahlóra hasonlító babát gyártani. A Frida Kahlo Corporation és a Mattel azonban visszautasítja ezeket a vádakat.

A baba kapcsán jogvitába keveredett a festő családja és egy vállalat - Fotó: Mattel

A festőnő híres volt arról, hogy sok önarcképet festett, amelyeken jól látható a jellegzetes összeérő szemöldöke, és feminista ikonná is vált. 1954-ben bekövetkezett halála óta képmását rengeteg fogyasztói termékhez használják fel, a tequilától az ajakfényig.

A Frida Kahlo Corporation nem most először dühítette fel a festő egyes leszármazottait.

 „Mara Romeo asszony, Frida Kahlo húgának lánya az illusztris mexikói festő, Frida Kahlo képére vonatkozó jogok egyedüli tulajdonosa” – áll a család közleményében.

Romeo az AFP-nek elmondta, hogy a nem csupán a képmás jogaival van probléma. „Jobb szerettem volna, ha a baba jobban hasonlít Fridára, és nem világos szeme van” – mondta.

A Mattel viszont azt mondta, hogy jogszerű engedélye van a hasonlóság megteremtésére. „A Mattel szorosan együttműködött ennek a babának a megalkotásakor a Frida Kahlo nevéhez és személyazonosságához kötődő összes jogot birtokló Frida Kahlo Corporationnal” – nyilatkozta a vállalat szóvivője.

„A Frida Kahlo Corporation fontos szerepet játszott a baba kidolgozásának folyamatában, engedélyünk és jogilag kötelező érvényű megállapodásunk van arra, hogy a nagy Frida Kahlóhoz hasonlító babát készítsünk.”

A Mattel közzétette a Frida Kahlo Corporation egyik közleményét is, amiben azt mondják, hogy Kahlo képmásának reprodukálására a festőnő unokahúga, Isolda Pinedo Kahlo adott nekik felhatalmazást.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-amerika Társaság