Daniela Vega történelmet írt azzal, hogy ő lett az első transznemű díjátadó az Oscar-gálán. Michelle Bachelet chilei elnökkel való találkozója után tartott sajtótájékoztatóján azonban már azokról az egyenlőtlenségekről beszélt, amelyekkel a transznemű emberek küzdenek a szülőhazájában.

Vega úgy fogalmazott, hogy Chilében „a személyi igazolványomon nem a nevem szerepel”. „Az országban ahol születtem, nincs lehetőségem arra, hogy a saját nevem legyen a hivatalos irataimon ” – mondta az Egy fantasztikus nő sztárja. „Rohan az idő, és az emberek várják a változást.”

Daniela Vega személyesen is közvetíti a díjnyertes film üzenetét - Fotó: Reuters

Egy a nemi személyazonosságról szóló törvénytervezet – ami lehetővé tenné a transznemű személyeknek, hogy az általuk választott, és ne a rájuk ruházott névvel azonosítsák magukat – jelenleg egy kongresszusi bizottság vizsgál.

A jövő azonban bizonytalan, mivel Chilének hamarosan új kormánya lesz a korábbi konzervatív elnök, Sebastián Piñera vezetésével, aki március 11-én veszi át a kormányzást Michelle Bachelettől.

„Nagyszerű nagykövet”

Az Egy fantasztikus nő, amelyben Vega egy operaénekest alakít, aki szeretője halálát gyászolja, és közben a családja kitaszítja, megkapta a legjobb idegennyelvű film Oscar-díját. Ez Chile első Oscar-díja ebben a kategóriában.

A film rendezője, Sebastián Lelio ugyanezen a sajtótájékoztatón elmondta, hogy Bachelet elnökkel a nemi identitásról szóló törvény „mielőbbi” hatályba helyezéséről beszéltek.

A főszereplő színésznőt, akit eredetileg csak tanácsadóként akart alkalmazni a filmhez, „a film és a valóság közötti nagyszerű nagykövetnek” nevezte. Valamint ezt is mondta: „A mozinak megvan a hatalma ahhoz, hogy kilépjen a vászonról, és társadalmi tudatosságot idézzen elő.”

Daniela Vega elmondta, hogy a film „az empátia korlátairól szól, és arról, hogy kik gördítenek akadályokat a transznemű emberek elé”. „Transznemű emberek az emberiség első napjától kezdve léteznek” – mondta Vega, és hozzátette, hogy a társadalom elfogadása komoly probléma.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság