Rangos tudományos díjat kapott egy Chiapas állambeli kilencéves kislány egy napenergiával működő vízmelegítőért, amit ő maga tervezett és épített meg. A San Cristóbal de las Casasban élő Xóchitl Guadalupe Cruz Lópeznek a Nemzeti Autonóm Egyetem (UNAM) Atomtudományi Intézetének (ICN) Női Elismerés elnevezésű díját ítélték oda. A díjat most először kapta meg egy gyerek.

Xóchitl elmondta, hogy a találmányát szülővárosának hideg időjárása ösztönözte. „San Cristóbalban az év nagyobbik felében nagyon hideg van, így ha az emberek hideg vízzel zuhanyoznak, akkor könnyen légúti megbetegedéseket kaphatnak, és állandóan orvoshoz kell járniuk” – mondta.

Xóchitl találmánya tudományos díjat ért - Fotó: Mexico News Daily

Xóchitl következetesen megtervezett és elkészített egy olcsó vízmelegítőt, ami nem károsítja a környezetet, és kevés anyagi erőforrással rendelkező emberek számára is elérhető. „Segíteni szeretnék a tudásommal, mert sok szegény ember él errefelé” – jelentette ki.

Xóchitl először csak vázlatokat készített a füzetébe, de ez hamarosan már olyan formát öltött, hogy elkezdhetett alkatrészeket gyűjteni az otthon megépítendő szerkezetéhez.

A fiatal tudós elmondta, hogy a napenergiával működő vízmelegítője egy tizenöt méter hosszú fekete öntözőcsőből, tíz feketére festett PET-palackból, műanyag kötöződrótból, falécekből, fekete nejlonból és újrahasznosított üvegtáblákból áll. „Egy rossz hűtő üvegajtajait használtam, hogy üvegházhatást idézzek elő” – magyarázta Xóchitl.

A vízmelegítő, amit az otthonuk tetején helyezett el, tíz liter vizet képes felmelegíteni 35 és 45 Celsius-fok közé. A kislány elárulta, hogy a szerkezet a tetőre való felvitelében édesapja segített neki, mert félt egyedül felmenni a létrán.

Apja, aki őslakos óvodapedagógus, az alkotási folyamat minden szakaszában biztatta lányát, és elmondta, hogy nagyon örül annak, amit elért.

„Nagyon büszke vagyok a lányomra, mert itt, Chiapasban nagyon nehéz kitűnni a tudomány területén. (…) Tanárként nem volt ilyen specializációnk, és apránként magunktól kellett rájönnünk, hogy hogyan tanítsuk a gyerekeket. Az az igazság, hogy sokat tanulunk vele együtt” – mondta.

Xóchitl a vízmelegítő befejezéséhez az UNAM Fogadjunk Örökbe egy Tehetséget (PAUTA) programjától is segítséget kapott, ami az óvodától a középiskoláig támogatja a diákok tudományos projektjeit, és amivel már négyéves kora óta kapcsolatban volt.

A tudomány iránti érdeklődése mellett Xóchitl nagyon szereti a futballt és a matematikát, és egy napon az utóbbiból szeretne doktori fokozatot szerezni. Előtte azonban sürgetőbb céljai vannak, amiket meg szeretne valósítani. „A bátyámmal tovább szeretnénk fejleszteni a vízmelegítőt, hogy az napelemekkel működjön” – árulta el.

Forrás: Mexico News Daily, teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság