Sámánokat hívtak segítségül a rejtélyes őrület megfékezéséhez, ami a nicaraguai őslakos közösségek körében járványszerűen terjed, számolt be róla a nicaraguai egészségügyi minisztérium.

Eddig huszonegy „grisi siknis” esetet jelentettek Santo Tomás, San Carlos és Rio Coco Arriba városokból. A betegség elsősorban kilenc és huszonöt év közötti embereknél jelentkezik.

A mélyszegénység lehet az okozója a betegségnek - Fotó: EFE

A „kollektív őrület” a hírek a miskito őslakos csoportot érinti. A minisztérium szerint általános tünetei a hallucinációk, az ingerlékenység, a téveszmék, a nyughatatlanság, az erőszakos kitörések, a kómaszerű öntudatlan állapot és a rövidtávú memória elvesztése.

Az egyik leggyakoribb mellékhatása az őrjöngő skizofréniás pánik, amely során az illető minden keze ügyébe kerülő fegyverrel meg akarja védeni magát láthatatlan támadóitól.

Helyi sajtóbeszámolók arról írnak, hogy az érintettek úgy érzik, hogy megnőtt az erejük, és gyakran négy férfi is szükséges a megfékezésükhöz.

Vannak, akik a viselkedést boszorkányságnak tulajdonítják, de tudósok azt mondják, hogy ez az észak-karibi társadalmakra gyakorta jellemző mélyszegénység, stressz és érzelmi kimerülés okozta súlyos depresszióra adott egyfajta reakció is lehet.

Nicaraguai antropológusok ragaszkodnak ahhoz, hogy az ősi technikák a legalkalmasabbak a járvány megfékezésére, amelyet a „nyugati orvosi kezelések” nem tudnak gyógyítani.

„A [karibi] partvidéken az emberek többsége a tradicionális orvosokat azon hagyományok őrzőinek tartja, amely szerint az orvosságok a szájhagyomány, a spiritualitás és a kozmológia segítségével győzik le ezeket a jelenségeket” – mondta egy antropológus az El Nuevo Diariónak.

Azonban számos helyen kénytelenek sokat fizetni az ilyen elmebetegségek tradicionális módszerekkel való kezeléséért.

„Ha (az érintettek) görcsoldó gyógyszereket vagy kedélyjavítókat kapnak, azok nem hoznak javulást, de ha a gyógyítótól kapnak orvosságot, attól jobban érzik magukat” – mondta José Antonio Alvarado egészségügyi miniszter egy 2003-as járvány idején.

A betegség legutóbb 2015-ben jelentkezett a kring kin őslakos közösségnél, és közel hatvan embert érintett. Az egészségügyi minisztérium egy orvoscsoportot küldött a helyszínre, de azok rögtön távoztak is.

A minisztérium ezt követően megbízott egy gyógynövényekkel való orvoslásban járatos tradicionális gyógyítót, akinek végül sikerült megfékeznie a betegség terjedését.

A 2003-as járvány idején hét esetet jelentettek Namahkából. Mindannyian 14 és 18 év közötti lányok voltak. Az egyikük a hírek szerint meghalt, miközben egy közeli faluba rohant.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság