A brazil rendőrség egy vallási szekta tizenhárom tagját vette őrizetbe rabszolgatartás, emberkereskedelem és pénzmosás gyanújával. A szekta vezetőit azzal vádolják, hogy elvették követőik tulajdonát, és fizetség nélkül dolgoztatták őket.

A rendőrség a Jézusnak, az Igazság Jelének Evangéliumi Közössége elnevezésű szekta utáni nyomozás keretében több vállalkozásnál razziát tartott. A hatóságok kilenc embert, köztük a „Cicero atya” néven ismert szektavezért keresték.

A szekta az emberek kiszolgáltatottságát használta ki - Fotó: AFP

Az egyháznak a becslések szerint hatezer tagja van. A nyomozók szerint egy São Pauló-i templomba járó kiszolgáltatott embereket meggyőzték, hogy hagyják ott a családjukat és kezdjenek új életet vidéken.

Azt mondták nekik, hogy a szekta a teljes egyenlőséget hirdeti, és ezért adják a közösségnek minden tulajdonukat. A gazdaságokban és a szekta vidéki vállalkozásainál fizetség nélküli munkát végeztettek velük, amikor pedig bementek a helyi városokba szektatagok felügyelték őket.

„Ez a valóság, a tudat manipulálása. Ezek az emberek teljesen lerombolják az életedet, és rávesznek, hogy hagyd ott a családodat” – nyilatkozta az egyik követő a brazil Globo G1 hírcsatornának. „Amikor felnyílt a szemem, akkor már túl késő volt. És sokan voltak hozzám hasonlók. És odaadták mindenüket.”

A rendőrség azt mondja, hogy az egyházi hierarchia a felajánlásokból és a fizetség nélküli munkából befolyt hatalmas pénzeken földeket, házakat és luxusautókat vett.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság