A Cayeyben lévő Puerto Ricó-i Egyetem (UPR-Cayey) szerint nyolc százalékkal, 44,3 százalékról 52,3 százalékra nőtt a szegénység Puerto Ricóban azt követően, hogy szeptember 20-án lecsapott rá a Maria hurrikán.

Az egyetem tanulmánya azt állapította meg, hogy már a 4-es erősségű vihar pusztítása előtt is sok Puerto Ricó-i élt a szegénység peremén, most pedig szinte nincs munka, és megnőttek a lakhatással járó költségek. José Caraballo kutató elmondta, hogy „a hurrikán fokozta a szegénységet Puerto Ricóban, ami immáron a sziget felét érinti”.

A természeti katasztrófa tovább növelte a szegénységet a szigeten - Fotó: Reuters

Azonban nem csupán azok, akik már eleve közel voltak szegénységi küszöbhöz, csúsztak a vonal alá. A sziget számos pontján még mindig nincs folyamatos áram- és vízellátás, valamint munkahelyek. Emiatt a kutatók becslése szerint további 254.900 ember, akiknek a keresete 25-50 százalékkal meghaladta a szegénységi küszöböt, most az alatt él, ami szigeten lévő szegénység arányát akár 60 százalék közelébe is emelheti.

A Puerto Ricó-i szegények földrajzi eloszlása nem egyenletes. A fővárostól, San Juantól távolabb eső vidéki területeken sokkal nagyobb a szegénység, mint a sziget északkeleti részén fekvő fővároshoz közelebb eső területeken. Maricao megyében a gyermekszegénység aránya 82, Barranquitasban pedig 74 százalék. Ezzel szemben Toa Altában ez 35, Guaynabóban pedig 37 százalék.

A Maria hurrikán felhívta a figyelmet a sziget orvosi felszereléseinek hiányosságaira, például a kórházakban használt intravénás csöpögtetők hiányára is. Ezeknek az eszközöknek gyártása a szigeten 2014-ben visszaesett, mivel a Puerto Ricó-i gyárak az áramkimaradások miatt csökkentették annak volumenét. Egyes kórházak ennek kompenzálására más méretű intravénás tubusokat használnak.

Közben az amerikai szenátusban Bernie Sanders és Elizabeth Warren demokrata párti szenátorok egy új „vészhelyzeti hitelkeretet” javasoltak legfeljebb 57,2 milliárd dollár értékben Puerto Ricónak.

A Reuters jelentése szerint Ricardo Rossello Puerto Ricó-i szenátor több mint 94 milliárd dolláros katasztrófahelyreállítási segélyt kér, amelyből 31,1 milliárdot a házak újjáépítésére, 17,8 milliárdot pedig az áramellátás helyreállítására és fejlesztésére fordítanának.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság