A mexikói kormány nagy tengeri rezervátumot hozott létre egy szigetcsoport körül, amely több száz fajnak, köztük rájáknak, bálnáknak és tengeri teknősöknek ad otthont.

Az ország délnyugati partvidéke közelében lévő Revillagigedo-szigetcsoport vulkáni eredetű szigetekből áll. A maga 150 ezer négyzetkilométeres védett övezetével ez lett a legnagyobb óceáni rezervátum Észak-Amerikában.

A terület számos egyedülálló fajnak ad otthont - Fotó: Getty Images

A védetté nyilvánítás azt jelenti, hogy a területen megtiltják a halászatot, és azt a haditengerészet fogja őrizni. Azt remélik, hogy ez a lépés segíteni fog a kereskedelmi halászat által megtizedelt populációk felépülésében.

A parkot egy rendelettel hozta létre Enrique Peña Nieto mexikói elnök. A jogszabály tiltja a természeti erőforrások kitermelését is a területen, de új idegenforgalmi létesítményeket sem lehet majd ott építeni.

A mexikói Alsó-Kalifornia-félszigettől körülbelül négyszáz kilométerre délre fekvő területet az Észak-amerikai Galápagosnak is szokták nevezni vulkanikus természeti környezete és egyedülálló élővilága miatt.

A két óceáni áramlat összeérésénél található szigeteknél számos nyíltvízi és vándorló faj találkozik egymással. Az óceáni élőlények százai használják a szigetek közötti partmenti vizeket a szaporodásra.

Tavaly a csendes-óceáni területet az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította. Helyi sajtóbeszámolók szerint a WWF mexikói igazgatója, María José Villanueva „fontos példának” nevezte az intézkedést a világ többi része számára. Korábban Chile hasonló lépést tett, amikor 2015-ben egy még ennél is nagyobb tengeri rezervátumot hozott létre.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság