Kutatók megtalálták a „chilei Titanicnak” is nevezett Itata gőzhajó roncsait, ami 95 évvel ezelőtt süllyedt el a dél-amerikai ország északi partjai közelében.

A hajó 1922-ben merült el a tengerben több mint négyszáz emberrel a fedélzetén, miután viharba keveredett az Egyesült Államok és Chile közti útján. Az ország történetének legnagyobb hajókatasztrófájában 374 ember halt meg.

Hetven éve keresték már az Itata roncsait - Fotó: CEN/Oceana

Az elmúlt hetven évben szakértők kutattak a roncsok után, és végül az észak-chilei Equí tartományban lévő Coquimbo kikötőjének közelében bukkantak rá.

Az Itata megtalálása évek munkájának eredménye, nyilatkozta a sajtónak az expedíció egyik vezetője, a tengerbiológus és dokumentumfilmes Carlos Cortés.

A kutatók azt remélik, hogy a felfedezés segíthet megismerni a hírhedt hajó teljes történetét, és több turistát vonzhat a térségbe.

Javier Sellanes a Chilei Nemzeti Egyetem (UCN) tengertudományi iskolájának vezető kutatója elmondta, hogy az Itata felfedezése számos kutatási lehetőséget teremt a víz alatti régészettől kezdve a történelmen át az antropológiáig, de még a kémia és a tengerbiológia területén is.

„Mindezeket el is fogják végezni a megfelelő engedélyek beszerzése után, és tiszteletben tartva a tragikus eseményben elhunytakat és családjaikat” – mondta.

Cortés hét évvel ezelőtt vágott bele az expedícióba Ricardo Bordones szociológussal együtt, aki köszönetet mondott az UCN-nek, a chilei haditengerészetnek, az Oceanának, a Chilei Kulturális Tanácsnak, La Higuera városának, valamint a Sacyr és a TCP vállalatoknak, amiért támogatták a projektet.

A „chilei Titanic”

Az Itata részt vett a csendes-óceáni háborúban és az 1891-es forradalomban is, mielőtt a Companía Nacional Vaporeso vállalat 1922-ben megvette. Arra használták, hogy árut és utasokat szállítson az Egyesült Államok és Chile között.

A gőzhajó 1922-ben Antofagasta felé menet keveredett végzetes viharba - Fotó: Benjamin Andrews

Sok útjának egyikére 1922. augusztus 28-án került sor – ez az út azonban az utolsónak bizonyult. Délelőtt tizenegy óra körül az Itata Coquimbo kikötőjéből Antofagasta felé indult, de néhány óra múlva tomboló viharba került, és elsüllyedt.

A fedélzetén utazó négyszáz emberből mindössze huszonhatan élték túl a katasztrófát, és jutottak ki a partra. A roncs pontos helyét mindezidáig rejtély övezte.

Forrás: The Santiago Times

Fordította: Latin-Amerika Társaság