A tradicionális szandált és szoknyát hordó raramuri őslakos futók életük versenyének megnyerésére készülve elkezdték az edzést az olimpiára.

A tarahumaráknak is nevezett raramurik eddig csak országos és nemzetközi ultramaratonokra készültek a lakóhelyükön, Chihuahua államban. Ott kanyonokat, erdőket és hegyeket szeltek át, elhozva az első helyet többek között száz és ötven kilométeren.

A raramurik a világ legjobb hosszútávfutói között vannak - Fotó: Pablo López

„A raramuri futók engem nagyon emlékeztetnek a híres kenyai hosszútávfutókra” – mondta az ESPN-nek Carlos Ortega egykori maratonfutó. „Ők is megtanulták, hogy hogyan fordítsák javukra a nehéz körülményeket.”

A hosszútávfutáshoz való ösztönös tehetségük ellenére az őslakos csoport tagjai még soha nem nyertek olimpiát. Ortega szerint ezek a kudarcok a megfelelő felkészítés hiányából fakadnak, amit személyesen ő kíván orvosolni.

„Meg kell tanulniuk, hogy hogyan kell rövidebb távokat gyorsabban lefutni” – mondta. „Senki sem tanította meg őket erre.”

„Futási stílusuk és életmódjuk miatt kitartóak, de az utazósebességük nagyon alacsony” – mondta Ortega, aki évekig tanulmányozta az őslakosok futási technikáját.

„Hosszabb versenyeken alacsony tempójukkal végül felül tudnak kerekedni a versenytársaikon, amikor azok kifáradnak, de rövidebb távokon a raramurik tempója nem elég a győzelemhez.”

„A potenciál megvan bennük, és, közel egy évtizednyi szponzorkeresés után, egy széleskörű felkészítő programhoz is összejött a pénz.

A Telmex Alapítvány támogatásával Ortega és edzőtársai tizenhat csapatot szerveztek a futókból, és megkezdték felkészítésüket szerte Tarahumara régióban.

Mindazonáltal a raramurik ott vannak a legesélyesebbek között a 2020-as tokiói olimpián. A legjobb futók egyike a 17 éves Catalina Rascon, aki 12 évesen nyerte meg az első hatvan kilométeres versenyét, az első százast pedig 14 évesen.

„A sierrában, mivel kicsik vagyunk, tényleg nagyon hosszú távokat gyaloglunk naponta” – mondta Rascon. „A buszok ritkán járnak és drágák. Nincsenek útjaink, hogy egyik városból a másikba menjünk. Így gyalogolni szoktunk. Gyakran futunk is, csak hogy gyorsabban odaérjünk, de futni szórakoztatóbb is” – tette hozzá.

Noha a lány jellemzően mindig közössége hagyományos ruháit hordja, szandálját teniszcipőre cserélte, és megragad minden alkalmat, hogy közelebb kerüljön az álmához, és megmérethesse magát az olimpiai játékokon.

„Tudom, hogy nem könnyű olyan emberekkel versenyezni, akik egész életükben az olimpiára készültek. De keményen dolgozom, hogy képes legyek felvenni velük a versenyt” – mondta Rascon.

„A raramurik a legjobb maratonfutók a világon” – mondta Ortega, „és ha megtanulnak hatékonyan lefutni rövidebb távokat is, akkor Mexikó nagyon sok érmet fog nyerni a jövőben.”

A Mexikói Országos Bizottság az Őslakos Népek Fejlődéséért statisztikái szerint Mexikóban körülbelül 125 ezer raramuri él.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság