A héten sok helyütt megjelennek a Halottak Napjára emelt oltárok, de egyik sem nagyobb, mint amit a mexikói Hidalgo állam fővárosában, Pachucában építettek.

A hétszintes, 767 négyzetméteres oltár állította be a világ legnagyobb halottak napi oltárai új Guinness-rekordját.

A pachucai oltár tartja immáron az új Guinness-rekordot - Fotó: Mexico News Daily

A korábbi rekordot egy 558 négyzetméteres oltár tartotta, amit 2014-ben állítottak fel a mexikóvárosi Plaza Méxicón.

A félmillió pesós (körülbelül 26 ezer dollár) projekt a helyi önkormányzatok, az állam kormánya és önkéntesek összefogásával valósulhatott meg. Ez utóbbiak között voltak Pachuca legnagyobb piacának árusai, diákok és a szomszédos Acaxochitlán kézművesei is.

A kézművesek egy aprólékosan kimunkált szőnyeget adtak hozzá a projekthez, amit a halott lelkek az oltárhoz vezető útja szimbólumának szántak.

És bár a szőnyeg, amihez száz zsák színes fűrészporra volt szükség, bárhol elmenne dísznek, az oltár, amihez vezet, egyből felhívja magára a figyelmet.

Az elkészítéséhez négyszáz kiló narancsot, tíz kiló földimogyorót, száz kiló guavát, négyszáz kiló banánt, és húsz-húsz kiló kukoricát, tököt és tejocotét, más néven mexikói galagonyát használtak fel.

Szombaton Carlos Tapia Rojas Guinness-rekord-hitelesítő megállapította, hogy az ofrenda, ahogyan spanyolul az oltárt hívják, tartalmazza az összes szükséges tradicionális elemet.

Az oltár e hét vasárnapig tekinthető meg, és a helyi hatóságok mintegy százezer embert várnak, akik szeretnék azt megcsodálni, illetve olyan hagyományos halottak napi ételeket és italokat fogyasztani, mint a mole szósz, a tamales és a forró csokoládé.

A Halottak Napját az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) 2003-ban vette fel az emberiség szellemi és kulturális örökségei közé.

Az ünnepség ma kezdődik, és holnapig tart.

Forrás: El Universal/Mexico News Daily

Fordította: Latin-Amerika Társaság