A mexikói Pachuca város egykoron szebb napokat látott Palmitas negyedében évek óta magas volt a bűnözés. A meredek domboldalt körülölelő szürke házak és a homályosan megvilágított utcák között gyakori volt a drogfüggőség, a lopás és a családon belüli erőszak.

Az immáron a szivárvány minden színében büszkén pompázó környék példa arra, hogyan lehet megváltoztatni peremre szorult városrészeket Latin-Amerika szerte. A kormány által megbízott falfestményeket készítő művészek a domboldalt egyetlen óriási műalkotássá változtatták, amellett, hogy segítettek munkát találni a helyieknek, és közösségi szellemet kialakítani a körükben.

A várost híressé tette a gigantikus falfestmény - Fotó: Germen Crew

„A környék teljesen megváltozott. A színek életet leheltek bele” – mondja Doña Chela, egy helyi pástétomkészítő. „Korábban sok rablás volt errefelé, és az emberek állandóan az utcán ittak. Ez ma már jóval ritkább.”

Pachuca festményei

A Mexikóvárostól 88 kilométerre északkeletre, Hidalgo államban lévő Pachuca leginkább egykori cornwalli bányászközösségéről volt híres, amelynek tagjai behozták Mexikóba a futballt és a pástétomokat a 19. században.

A város megúszta a Mexikóban az elmúlt évtizedben elharapódzó kartellerőszakot, de a kisebb bűncselekmények állandó problémát jelentettek, különösen az olyan domboldalakban lévő szegénynegyedekben, mint amilyen Palmitas is.

Ez akkor kezdett megváltozni, amikor egy graffiti művészekből álló csapat, a Germen Crew kétszáz házat festett le ott 2015-ben. Távolról nézve a házak illeszkednek egymáshoz, és együtt egy olyan örvénylő mintát alkotnak, amelyet Pachuca beceneve, a „La Bella Airosa” (A Szeles Szépség) ihletett. Közelebbről szemlélve azonban feltárulnak a finomabb részletek is a lépcsők és sikátorok labirintusában, például helyi lakosok ikonikus portréi.

A művészek most újabb háromszáz házat festenek le a szomszédos Cubitos negyedben. A Macro Mural névre hallgató projekt várhatóan novemberre készül el. A szervezők azt mondják, hogy ez negyvenezer négyzetmétert fed majd le, amivel a világ legnagyobb ilyen jellegű falfestménye lesz.

Megváltozott életek

A projektet 36 éves Enrique Gómez vezeti, aki egykoron bandatag volt a közeli Mexikó állam egyik szegény környékén. „Mozgalmas életet éltem. Tizenhat éves koromban jöttem el otthonról, és belekerültem a bandákba, és mindenféle illegális dologba” – mondja. „Szerencsére a graffitin keresztül ki tudtam keveredni ebből. Több pénz volt a graffitiben, és kisebb volt a veszélye, hogy letartóztatnak vagy megölnek.”

Az emberek ma már büszkék arra, hogy Palmitasban laknak - Fotó: Duncan Tucker

Gómez azt mondja, hogy a háttere segített neki elnyerni a helyi fiatalok bizalmát. Azzal, hogy meggyőzte az ellenséges viszonyban lévő családokat, hogy fessenek együtt, az a célja, hogy csökkentse a feszültséget, és a testvériség érzését és közösségi szellemet ébresszen bennük.

Azon túl, hogy feldobta a környéket az ecsetvonásaival, Gómez beszélgetéseket is kezdeményezett, művészeti workshopokat tartott és felfogadta a helyieket, hogy segítsenek nekik. Azt is reméli, hogy nyithatnak egy közösségi központot, ahol a gyerekek egészséges elfoglaltságokat végezhetnek, és megtanulhatják a számítógépek használatát.

„Azelőtt az emberek nem szívesen vallották be, hogy itt élnek. Ma már büszkék rá” – meséli mosolyogva Gómez. „Megmutattuk nekik, hogy találhatnak munkát, és előreléphetnek az életben, függetlenül attól, hogy honnan származnak.”

Bűnmegelőzés

A mexikói kormány közel tízmillió pesót (565 ezer dollár) fektetett a projektbe, és többek között finanszírozta az új közvilágítás kiépítését, a helyi családoknak nyújtandó tanácsadást, és szakács-, fodrász- és ékszerkészítő tanfolyamokat.

Bírálói azzal vádolják a kormányt, hogy megpróbálja „elkenni a szegénységet”, de Juan Pontigo, Hidalgo állam közbiztonsági bizottságának elnöke úgy véli, hogy Mexikónak több ilyen kezdeményezést kellene támogatnia, hogy a bűnözői életmód mellé alternatívát adjon a veszélyeztetett fiataloknak.

„Ha ma megkérdezed a gyerekeket, hogy akarnak-e rendőrök lenni, sokan azt mondják, hogy nem, inkább kábítószer-kereskedők akarnak lenni” – mondja Pontigo. „Egy olyan kultúrában élünk, ami reaktív a bűnözéssel szemben, és annak hatásaira koncentrál. Megelőzéssel minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk az okok kezelésére is.”

A projekt tartósan megváltoztathatja a helyiek életét - Fotó: Duncan Tucker

A projektben rejlő potenciál nem is maradt visszhangtalan. A Germen Crew-t nemrégiben megbízták, hogy készítsen egy másik nagyméretű falfestményt az északi Monterrey városában, miközben munkájuk megihletett egy hasonló programot Puerto Ricóban is.

„Számos látogató érkezik ide más államokból és országokból, akik le szeretnék másolni ezt a modellt” – mondja Pachuca polgármestere, Yolanda Tellería. „Ez egy sikertörténet favelák és olyan városrészek átformálására, amelyekben magas a bűnözés és sok a szociális probléma.”

A falfestmény fellendítette Pachuca nemzetközi hírét is. Sigala és Ella Eyre brit popsztárok Palmitasban felvett videoklipjét júniusi bemutatása óta több mint tizenhárom millióan látták.

Tellería polgármester azt reméli, hogy emiatt külföldi turisták is fognak érkezni. Az önkormányzat idegenvezetést is szándékozik indítani a falfestményekhez, amivel a helyieknek lehetőségük nyílik majd ételeket és ajándéktárgyakat árulni az odalátogatóknak.

„Azt szeretnénk, ha az emberek felkeresnék ezt a helyet” – mondja Tellería. „Szeretnénk idegenforgalmat szervezni itt, és a fiataljaink boldogulása érdekében bevételhez jutni ebben a kerületben.”

Írta: Duncan Tucker

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság