Venezuelai és kubai szakemberek olyan házak építését tervezik, amelyek szerkezete ellenáll a Karib-térségre az elmúlt hetekben lecsapó hurrikánokhoz hasonló viharok okozta erős szélnek és áradásoknak.

A két ország kormányai elemzik egy nemzetközi lakásépítő program elindításának lehetőségeit, amelyhez az alapanyagokat Kubában gyártanák.

Az Irma hurrikán hatalmas károkat okozott a lakóépületekben Kubában - Fotó: Reuters

Erről egy találkozón tárgyalnak a Petrocasa venezuelai központjában. Ez egy olyan szervezet, amely a dél-amerikai ország állami lakásépítő programja keretében rengeteg házat épített fel Venezuela vidéki területein.

A venezuelai lakásügyi miniszter, Manuel Quevedo és René Meza kubai építésügyi miniszter országaik civil képviselőivel vesznek részt a találkozón.

„Tudáscserét létesítünk, hogy erősítsük a kapcsolatainkat, és kubai testvéreink megtanulhassák azokat a technikákat, amelyeket mi itt, Venezuelában alkalmazunk, a házak tetőszerkezetének építésekor” – mondta Quevedo.

A venezuelai miniszter azt is hozzátette, hogy az Irma hurrikán nem tett kárt Kubában a polivinil-kloridból, vagyis PVC-ből készült házakban, amelyeket a Petrocasas technológiájával építettek.

„Ezekkel az összefogásokkal, a polivinil-kloridból való házépítés ipara erősödik.”

Az Irma hurrikán és 290 per órás széllökései súlyos károkat okoztak Kuba házaiban, mezőgazdaságában, közútjaiban és elektromos hálózatában. Ez utóbbi következtében nagy területek maradtak áram nélkül napokon keresztül.

Kuba 711 orvost küldött több olyan karibi országba, amelyek szintén súlyos károkat szenvedtek a viharban.

„Az első humanitárius segítség, amit kaptunk, a testvéri Venezuelai Bolivári Köztársaságból érkezett. Hatalmas az együttműködés, és minket mindig is a forradalom feltétel nélküli támogatása fog vezérelni” – jelentette ki Reza.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság