Egyes becslések szerint tizenegy millió ember tekinti magát romának világszerte. A Kolumbiában letelepedett romák igyekeznek megőrizni kultúrájukat és hagyományaikat. A CGTN tudósítója, Michelle Begue jelenti Bogotából.

A Romani Szövetség alelnöke, a hatvannyolc éves Jairo Demetrio és családja Kolumbiában élő romák. A férfi szülei Oroszországból és Görögországból érkeztek a dél-amerikai országba az 1940-es évek elején, ahova a náci Németország üldözése elől menekültek. Demetrio emlékszik rá, hogy a húszas évei elejéig sátrakban laktak.

A kolumbiai romák igyekeznek őrizni a hagyományaikat - Fotó: romea.cz

„Az egy szabad és független élet volt. A magunk szerencséjéből éltünk, kecskéket és marhákat árultunk” – mesélte Demetrio.

A Demetrio család szerény és egyszerű életmódként beszél a roma életről. Kézművesek, akik fémekkel és rézzel dolgoznak. Otthon a romani nyelvet beszélik. Jairo elmondta, hogy a Kolumbiában élő romák többsége már nem a korábban rájuk jellemző vándorló életmódot folytatja.

Bár az új generáció igyekszik magasabb képzettséget szerezni és új szakmákat tanulni, ezek a családok próbálják életben tartani a roma hagyományokat. Kulturális eseményeken vannak ételek, zene és tenyérjóslás. Patriarchális családban élnek, és igyekeznek átadni a szájhagyományokat, például a roma törvénykezést.

Ruby Demetrio elmondta, hogy nem szereti, ahogy a többségi kultúra lefesti a romákat. Sokszor állítják be őket csiricsárénak, tanulatlannak és durvának.

Tagjai vagyunk bizonyos cigány szervezeteknek, ahol igyekszünk bemutatni romani kultúránkat, azt, hogy milyen a közösségünk, és békés és gyönyörű arcunkat” – mondta Demetrio.

Egy 2005-ös országos népszámlálás szerint közel ötezer roma él Kolumbiában, a kolumbiai roma szervezet szerint azonban számuk meghaladja a nyolcezret. 1999-ben a kolumbiai kormány hivatalosan is elismerte a romákat az ország egy etnikai kisebbségi csoportjának, így jogosulttá váltak oktatási, egészségügyi és jogi juttatásokra.

„Nincs még egy ország a világon, ami megtette volna, amit Kolumbia tett. Még úgy is, hogy eredetileg nem Kolumbiából származunk. De beemeltek minket a kultúrájukba, a folklórjukba és ez szerintünk nagyon szép” – fogalmazott Ruby Demetrio.

A kolumbiai romáknak, akiknek már nem kell az üldöztetéstől tartaniuk, most egy másfajta kihívással kell szembenézniük. Azzal, hogy hogyan lehetnek egyszerre romák és kolumbiaiak.

Forrás: CGTN

Fordította: Latin-Amerika Társaság