A Greenpeace egy delfin indulását támogatja a soron következő chilei elnökválasztásokon, hogy ezzel hívja fel a figyelmet arra, hogy a latin-amerikai országnak erősen klímatudatos vezetésre van szüksége.

Delfín Chileno a hónap elején „jelentette be” az indulását a santiagói Plaza Italián. Pártja – a Greenpeace – arra szólítja fel a kormányt, hogy vegye komolyan Chile környezeti örökségének és patagóniai tengereinek védelmét, különösen a lazacipar jelentette veszélyektől.

A Greenpeace a kampánnyal a probléma súlyosságára akarja felhívni a figyelmet - Fotó: The Santiago Times

A Chilét érintő környezeti kockázatok súlyosságának hangsúlyozásán túl a kampánynak az is célja, hogy csípős iróniával illesse az ország lejáratódott politikai elitjét.

„Úgy tűnik, hogy sem a politikai elit, sem pedig a kormány nincs tudatában annak, hogy Chile milyen környezeti fenyegetésekkel néz szembe. Benne vagyunk abban a tíz országban, amelyeket a legjobban fenyeget a klímaváltozás, és ez láthatóan egyik jelöltet sem érdekli. Azt szeretnénk, ha a környezetvédelem kérdését komolyan vennék és prioritásként kezelnék” – mondta a tengeri emlős az indulásának indoklásakor.

Delfín Chileno jelöltsége a Greenpeace Mentsük Meg a Tengereket a Világ Végén elnevezésű kampányának része, ami azt szeretné megakadályozni, hogy a lazactenyésztő farmok kiterjesszék a tevékenységüket Patagónia Magellán-régiójára, és így sikerüljön megvédeni a térség változatos ökoszisztémáját és biológiai sokféleségét.

Chile a világ második legnagyobb lazacexportőre, és az ország patagóniai régiójában lévő lazacfarmokat élénk vita övezi. A tavalyi év elején az ország végzetes algaburjánzástól szenvedett, amelynek következtében közel 23 millió hal pusztult el, és ennek gazdasági kára durván nyolcszáz millió dollárra rúgott.

A Greenpeace az alga elburjánzását a fenntarthatatlan vízgazdálkodási gyakorlatoknak és a patagóniai régióra vonatkozó kormányzati szabályozások hiányának tulajdonította, tudósok szerint viszont a problémát az óceánok szokatlanul magas hőmérséklete idézte elő, amit a klímaváltozás által felerősített El Niño jelenség okozott. Azonban mindkét magyarázat esetén igaz, hogy a politikusoknak azonnal lépniük kell az éghajlatváltozás kezelésének és enyhítésének érdekében, mert ha ezt nem teszik, annak az ország látja kárát.

A novemberi választások felé közeledve a kampány igyekszik elegendő aláírást összegyűjteni ahhoz, hogy a Delfín Chileno neve független jelöltként felkerülhessen a szavazócédulákra, demonstrálva ezzel a probléma súlyosságát.

Forrás: The Santiago Times

Fordította: Latin-Amerika Társaság