Bolívia függetlenségének 192. évfordulóján az Egészségügyi Világszervezet tisztviselői elismerően nyilatkoztak az ország az egészségügy területén tett erőfeszítéseiről, és a dél-amerikai országot példaként állították a világ elé.

Fernando Leanes, a WHO egyik bolíviai tisztviselője elmondta, hogy az ország jelentős fejlődést mutatott az elmúlt évtizedben, és hozzátette, hogy amit a WHO több országban is remélt, azt Bolíviának sikerült is megvalósítania.

A WHO szerint nagy előrelépések történtek Bolíviában - Fotó: teleSUR

Bolívia nagy eredményeket ért el az egészségügy területén az elmúlt években. A 2013-ban meghirdetett az „Én Egészségem” elnevezésű kormányzati program keretében közel nyolcmillió bolíviai részesült ingyenes orvosi ellátásban. A programot azért alkották meg, hogy a Bolívia legszegényebb részein élő embereknek biztosítson ingyenes ellátást.

Közel háromezer egészségügyi szakember dolgozik jelenleg az alapellátásban, amit támogat és tanácsokkal lát el a világhírű kubai orvosi brigád, amelynek segítségét a többnemzetiségű állam több mint tíz éve igénybe veszi.

Májusban a dél-amerikai ország bejelentette, hogy egymilliárd dollárt fordít egészségügyi létesítmények építésére. Három orvosi kutatóközpont létesítése is folyamatban van, amelyekben betegségek gyógymódjait fogják kutatni. Bolívia százötven millió dollárt fordít a rák elleni harcra is.

Morales kormányzata alatt az elmúlt évtizedben a mélyszegénység 38,2 százalékról 16,8 százalékra esett vissza az országban. A krónikus alultápláltság az ötévesnél fiatalabb gyerekek körében szintén tizennégy százalékkal, a gyermekhalandóság pedig több ötven százalékkal csökkent, emelték ki a WHO tisztviselői.

Bolívia egyúttal halad egy univerzális egészségügyi ellátórendszer létrehozása felé.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság