1990 óta kubai orvosok az ukrajnai Csernobilban 1986-ban bekövetkezett atomkatasztrófa több mint 26 ezer áldozatát kezelték, számolt be róla egy nemrég megjelent tanulmányában a Scielo tudományos hálózat.

A Scielo szerint a betegek elsősorban dermatológiai, endokrinológiai és gasztroenterológiai kezeléseket kaptak.

A Kubában kezelésben részesítettek háromnegyede gyermek volt - Fotó: Reuters

A beszámolóban az áll, hogy a kezelésben részesített betegek 84 százaléka ukrajnai, orosz és fehérorosz gyermek volt. A legtöbbjüket 1991-ben kezelték, amikor is a kubai orvosok 1.415 betegek láttak el.

1990 és 1995 között évente több mint ezer gyermek kapott orvosi ellátást.

A kezelések többségét a kelet-havannai Tarará partszakaszon működő kórházban végezték. A program fő célja az volt, hogy kényelmes és egészséges környezetet biztosítson a betegek számára a kezelések és a rehabilitációs folyamat idejére.

Az orvosi létesítmények mellett a központban iskolák, konyha, színház, parkok és kikapcsolódási lehetőségek is voltak.

Huszonegy évnyi ingyenes szolidaritási segítségnyújtás után az orvosi program végül 2011-ben ért véget.

1986. április 26-án a korai órákban az akkor szovjet Ukrajnában lévő atomerőműben egy elhibázott teszt során megolvadt fűtőanyagokból halálos sugárzó felhők kerültek a légkörbe, ami miatt több tízezer embert kellett evakuálni a helyszínről.

Hatszázezernél is több szovjet polgári és katonai személyt küldtek az atomerőműhöz, hogy úgynevezett likvidátorokként eltakarítsák és begyűjtsék a nukleáris szennyezőanyagokat.

Több mint harminc az erőműben dolgozó személy és tűzoltó halt meg közvetlenül a baleset után, legtöbbjük súlyos sugárfertőzésben.

Az elmúlt három évtizedben több ezer ember betegedett meg a sugárzáshoz köthető betegségekben, például lett rákos, de a baleset által okozott összes haláleset számáról és a hosszú távú egészségügyi következményekről még mindig heves viták zajlanak.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság