A paraguayi baloldali gerillacsoportnak nincs köze a kábítószer-kereskedelemhez, állítja az első ebben a témában folytatott alapos tudományos kutatás, amelynek eredményeit szerdán mutatták be Asunciónban.

A következtetéseket három év terepmunka után vonták le, amit Paraguay északi régiójában folytattak, ahonnan az ország marihuánatermesztésének nagy része származik és ahol a gerillák is működnek.

A kutatók három év terepmunka után hozták nyilvánosságra kutatásuk eredményeit - Fotó: EFE

„Vizsgálatunk azt állapította meg, hogy nincsenek kapcsolatban a kábítószer-kereskedelemmel” – mondta Juan Martens ügyvéd és kriminológus, aki részt vett az Országos Tudományos és Technológiai Tanács által finanszírozott kutatásban. „Ez az egyik olyan hipotézis, amit kizártunk, mivel más bevételi forrásaik vannak.”

A 2008-ban alapított gerillacsoport úgy tűnik, hogy a működési területükön lévő nagybirtokosok és más földtulajdonosokra kivetett „forradalmi adókból”, illetve emberrablásokból tartja fent magát, állapították meg a kutatók.

A gerillák 2014 óta tartanak fogva egy rendőrtisztet – ez a gerillacsoport történetének hosszabb ideig tartó emberrablása – és 2015 augusztusa óta egy helyi gazdát. Idén februárban egy férfit elengedtek, miután annak családja a gerillák követelésének eleget téve ellátott élelmiszerrel két vidéki közösséget.

A lázadók számíthatnak a helyi parasztok támogatására az elrejtőzésben, tette hozzá Martens a kutatás eredményeinek bemutatásakor. A kormány azonban az EPP létét „tökéletes ürügyként” használja ahhoz, hogy kriminalizálja a térség parasztjainak küzdelmeit.

A tizenöt kutatóból álló csoport azt állapította meg, hogy az EPP számos diák egyetemi tandíját fizette ki, hogy így próbáljon új tagokat toborozni az egyetemisták körében.

A kábítószer-kereskedelemnek köszönhetően Paraguay északi, Brazíliával határos régiója állítólag a világ egyik legveszélyesebb térsége, ahol évente 75-90 gyilkosság történik százezer lakosra vetítve.

A térségben főleg szarvasmarháknak szánt takarmánynövényeket vagy marihuánát termesztenek, és számos leszállópálya van az engedély nélküli repülőgépek számára. Miközben a hatóságok jobbára szemet hunynak az illegális tevékenységek felett, a kábítószer-kereskedelemről és a korrupcióról beszámoló újságírók gyakran az életükkel játszanak, mint ahogyan ez történt a 2014 októberében meggyilkolt Pablo Medina esetében is.

Horacio Cartes jelenlegi kormánya, amit Paraguay egyetlen progresszív elnöke, Fernando Lugo elleni parlamenti puccs nyomán választottak meg, rendkívüli összegeket kap az Egyesült Államoktól a gerillák elleni harcra. Az elmúlt három évben körülbelül 132 millió dollárhoz jutott ily módon, ám nem igazán átlátható, hogy valójában mire fordította ezt a pénzt.

Paraguay Dél-Amerika legnagyobb marihuána-termelő országa.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság