Egy nonprofit szervezet próbál segíteni Haiti higiéniai viszonyain és hulladékkezelésén, mivel az ország egy földrengés és hurrikánok miatt nehéz helyzetbe került, kormányzata pedig nem elég hatékony.

Nemrégiben Haitin tett látogatásán Sacha Sergio Llorentty Soliz bolíviai nagykövet felszólította a haiti kormányt, hogy aktívabban vegye ki a részét az ország fejlesztésében.

A rossz higiéniai viszonyok óriási problémát jelentenek Haitin - Fotó: Emily Troutman/AOL News

„A béke és biztonság alapvetően összefüggenek a lakosság alapvető szükségleteivel. Ha az olyan alapvető szükségletek, mint az egészségügy, oktatás és a higiéniai szolgáltatások nincsenek kielégítve, nehezen teremthető meg a stabilitás és a fejlődés, ha egyáltalán lehetséges” – mondta Llorenty.

Azonban két év politikai káosz után az amerikai kontinens legszegényebb országában még mindig nem javul az ivóvízhez, a higiéniai szolgáltatásokhoz és a tömegközlekedéshez való hozzáférés.

„A kormány jelenleg kevés figyelmet fordít a vízügyi és higiéniai szolgáltatásokra. Így aztán nem képes olyan beruházásokat végrehajtani, amelyek tényleg hasznosak lennének, és amelyeknek nagy hatásuk lenne” – nyilatkozta a Fenntartható Organikus Integrált Háztartások (SOIL) stratégiai igazgatója, Nick Prenata a KGOU World Viewsnek.

„Kimondottan a város területekre fókuszálunk, ahol megcsinálunk mindent, adunk vécét, üzembe helyezzük és működtetjük” – mondta Prenata.

A SOIL által biztosított háztartási vécészolgáltatást EkoLakaynak hívják. Az igénybe vevők egy helyben készült környezetbarát komposztáló vécét bérelhetnek az otthonukba havonta körülbelül öt dollárért. A szervezet összegyűjti a megtelt tartályokat és komposztáló telepekre szállítja azokat, ahol a tartalmukat tápanyagban gazdag komposzttá alakítják.

„Csapatunk egyik tagja mindegyik háznál összegyűjti a megtelt tartályokat, amelyeket le is pecsétel, majd pedig ad cserébe egy tisztát. Az új tartályokban bonne odeurnek, vagy »jó illatnak« elnevezésű fedőanyag van” – magyarázta Prenata.

Haiti lakosságának több mint 75 százaléka nem rendelkezik biztonságos mellékhelyiséggel. A SOIL szolgáltatását kimondottan olyan helyekre dolgozták ki, ahol nincsenek vécék és szennyvízülepítők” – mondta Prenata.

A SOIL mellett más szervezetek is foglalkoznak hasonló szolgáltatásokkal például Kenyában, Ghánában és Peruban. Prenata elmondása szerint ezek a szervezetek együttműködnek az úgynevezett „tartály alapú illemhelyek” népszerűsítésében.

„Igyekszünk ezt nemzetközi szinten is népszerűsíteni, hogy bebizonyítsuk, hogy ez a modell jó megoldás lehet az egyre súlyosbodó városi higiéniai válságra” – ismertette Prenata. „Az ugyanis egyhamar nem fog megszűnni.”

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság