A bolíviai Phuyuwasi távoli felföldjein élő kecsua nők a fóliasátrakban történő zöldségtermesztés mestereivé váltak. Ehhez megtanulták, hogy hogyan harcoljanak az intenzív telekkel és a vízhiánnyal, hogy a betakarítás után egészséges, otthon elkészített ételeket fogyaszthassanak.

„Korábban száz bolíviai pesóért (durván tizenkét dollár) vettem zöldségeket, de most megtakarítom ezt a pénzt” – mondta Maribel Vallejos, a Vidékfejlesztési Minisztérium által kidolgozott és az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és más ENSZ ügynökségek által támogatott projekt egyik tagja.

Jhaneth Rojas étkezési szokásaik drámai javulásáról számolt be - Fotó: Franz Chávez/IPS

A The Wire arról számolt be, hogy az Abdon Vásquez vezette projekt, amelynek keretében családi melegházakat hoztak létre, megváltoztatta a közösséghez tartozó nők életét.

Két évig tartó technikai felkészítés után immáron „nincs alultápláltság (a gyerekek körében). Korábban nem táplálkoztunk jól, most viszont már tiszta dolgokat eszünk, amiről tudjuk, hogy mi az” – mondta Vallejos, a csoport egyetlen tagja, aki az anyanyelve, a kecsua mellett beszél spanyolul is. Azt is hozzátette, hogy: „Erősebbek vagyunk, amióta ezeket a zöldségeket esszük.”

Jhaneth Rojas, ugyanennek a térségnek egyik fiatal gazdálkodója, elmondta, hogy családja étkezési szokásai drámaian megváltoztak a fóliasátrak megérkezése óta.

Hangsúlyozta, hogy az Andok kemény, hideg térségében olyan új növényeket termesztenek, mint a retek, cékla, uborka, tök, zöldbab, brokkoli és a spenót.

„Az apám ki akarta bővíteni a fóliasátrat, hogy az ő gyerekei is megerősödjenek” ezeknek és más zöldségeknek a betakarításával és elfogyasztásával, mondta Rojas.

A projekt kezdetekor a helyiek étrendje főleg rizsből, tojásból és időnként csirkéből állt. Most, a The Wire szerint a programban résztvevő családok a tápanyagbevitele durván 800 kalóriányi fehérjével, vitaminnal és ásványi anyagokkal bővült.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság