A perui rendőrség lefoglalt 29 teknőst, amelyeket a gyanú szerint Ecuadorhoz tartozó Galápagos-szigetekről csempészhettek ki, és nyomozást indított az ügyben, számolt be róla a Galápagos Nemzeti Park.

A perui hatóságok közben azon dolgoznak, hogy visszajuttassák az állatokat a nemzeti parkba, írta közleményében a perui Környezetvédelmi Minisztérium.

Az illegális állatkereskedelem jövedelmező üzletág - Fotó: EFE

A teknősök kicsik, és „nem lehet pontosan megállapítani a fajtájukat vagy a nemüket”, nyilatkozta a nemzeti park.

A nemzeti park tájékoztatása szerint a tudósok DNS-teszttel akarják meghatározni a fajtájukat, és azonosítani a szigetet, ahonnan a teknősöket ellopták.

A vadon élő állatokkal és növényekkel való kereskedelem a harmadik legjövedelmezőbb illegális tevékenység a világon, csak a kábítószer- és a fegyverkereskedelem előzi meg, áll a perui Környezetvédelmi Minisztérium egy 2015-ös jelentésében.

Eközben 190 fogságban nevelt fiatal teknőst engedtek szabadon a Galápagos-szigeteken, hogy egy célzott projekt keretében újra benépesítsék állatokkal a Santa Fé-szigetet, jelentette be csütörtökön a Galápagos Nemzeti Park.

A Galápagos-szigetcsoport körülbelül hatszáz mérföldre nyugatra fekszik a szárazföldi Ecuador partjaitól, és 1978 óta a Természeti Világörökség részét képezi.

Területének mintegy 95 százaléka, több mint háromezer négyzetmérföld védett terület, ahol több mint ötven olyan állatfaj él, amelyek sehol máshol a világon.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság