Több ezer hektár Costa Rica-i erdőt irtanak ki, hogy helyet csináljanak a multinacionális tulajdonban lévő ananászgazdaságoknak. A Costa Rica-i Megőrzési Szövetség (FECON) szerint félő, hogy ezzel „visszafordíthatatlan károkat okoznak az országnak”.

A FECON elnöke, Mauricio Álvarez szerint a kormány által közzétett új műholdas adatok azt mutatják, hogy 2000 és 2015 között 5.566 hektárnyi erdőt pusztítottak el, hogy helyükön ananászgazdaságok létesülhessenek.

Hatalmas erdők tűnnek el nyomtalanul az ananásztermesztés miatt Costa Ricában - Fotó: The Tico Times

„Tizenöt év alatt 725 ezer fát vágtak ki, amellyel visszafordíthatatlan károkat okoztak az országnak” – nyilatkozta Álvarez az EFE-nek. „Soha nem lehetett emiatt bírósághoz fordulni, mert nem voltak bizonyítékok, bár a közösségek arról számoltak be, hogy egyetlen éjszaka leforgása alatt teljes erdők tűntek el a bennük elő összes állattal együtt, amiket egyszerűen eltemettek.”

Álvarez azt mondja, hogy az új adatok megerősítik azt, amit a környezetvédők és a helyi közösségek évek óta mondanak.

„A közösségek és a környezetvédők jogosan harcolnak az ananász terjeszkedése ellen” – mondta. „Bebizonyosodott, hogy az ananász monokultúra kontrollálatlan terjeszkedése a legnagyobb büntetlenséggel és társadalmi-környezeti károkkal pusztítja az erdőinket, vizeinket, biodiverzitásunkat és közösségeinket.”

Amióta Costa Rica 2004-ben csatlakozott az Egyesült Államokkal kötött Közép-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményhez, az ananásztermelés az egekbe szökött, és a kis ország adja a világtermelés közel hatvan százalékát.

Munkások, helyi közösségek és a környezetvédők évek óta panaszkodnak az iparág – amelyet főleg a Del Monte amerikai multinacionális vállalat dominál, ami az ország termelésének ötven százalékát állítja elő – az országra gyakorolt pusztító hatásaira.

2015-ben közösségek egy csoportja az Amerika-közi Emberi Jogi Bírósághoz fordult a többségében nicaraguai vendégmunkásokat foglalkoztató hatalmas ananászfarmokon használt durva növényvédőszerek okozta súlyos vízszennyezések miatt. Ezek a munkások egyébként évek óta beszélnek nagyarányú emberi- és munkajog-sértésekről, amiket a multinacionális vállalatok által a gazdaságok működtetésével megbízott alvállalkozók követnek el.

Ezen panaszok, illetve egy 2011-es terv ellenére, amit a Costa Rica-i kormány az ENSZ Fejlesztési Ügynökségével és számos ipari csoporttal indított el az ágazat megreformálásának céljából, a hatalmas gazdaságok további károkat okoznak.

Álvarez a kormánytisztviselők felelősségre vonását követeli, és az ország erdészeti törvényének 57. cikkelyére hivatkozik, ami kijelenti, hogy „azok a hatóságok, erdészek és döntéshozók, akik ennek a törvénynek és szabályozásainak a betartatásáért felelősek, bűnrészesként felelősségre vonhatók, és az elkövetett bűncselekményektől függően ugyanazokban a büntetésekben részesülhetnek”.

„Annak ellenére, hogy tudatában vannak ezeknek a törvénysértéseknek, [a kormányzati hatóságok] nemtörődömségből vagy szolgalelkűségből nem igyekeznek megbüntetni a bűnösöket, és engedik a törvény és szabályozásai ilyetén megsértését” – jelentette ki Álvarez.

2016 szeptemberében a Costa Rica-i legfelsőbb bíróság megszüntette azt az ananásztermesztésre vonatkozó moratóriumot, amit Los Chiles régió helyi önkormányzata vezetett be azután, hogy a helyi közösségek és környezetvédők öt éve kampányoltak érte.

A moratórium visszavonásakor a helyi környezetvédő és társadalmi igazságosságért küzdő szervezet, a Ditso egyik munkatársa, Jeffrey López a Tico Timesnek ezt nyilatkozta: „A közösségeknek és az önkormányzatoknak joguk van olyan intézkedéseket hozni, amelyekkel az embereket és a környezetet próbálják védeni. Úgy véljük, hogy a moratórium megszüntetésével a kormány az ananászcégek érdekeit az emberek érdekei elé helyezi.”

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság