Nicaragua egy eldugott részén meghalt egy fiatal nő egy héttel azután, hogy megkötözték, és állítólag egy ördögűző szertartás keretében tűzbe vetették.

A családtagok a helyi sajtónak elmondták, hogy Vilma Trujillót négy ember támadta meg egy férfi vezetésével, aki magát evangélikus lelkipásztornak nevezte. Juan Rocha tagadta, hogy megégette volna Trujillót, és azt mondta, hogy a gonosz szellemek a nőt a tűz felett tartották, majd beledobták.

Trujillo férje (a képen) szerint megbocsáthatatlan, amit a családjával tettek - Fotó: EPA

A súlyos égési sérüléseket szenvedett 25 éves nőre a rokonai találtak rá órákkal később. A rendőrség letartóztatta Rochát és több másik személyt, akik a feltételezések szerint részt vettek a támadásban.

Az áldozat férje, Reynaldo Peralta Rodríguez elmondta, hogy a kétgyermekes anyát a múlt héten egy templomba vitték, amikor úgy vélték, hogy megszállták, miután állítólag embereket akart machetével megtámadni, számolt be róla az Associated Press. „Megbocsáthatatlan, amit velünk tettek” – idézték a férjet. „Megölték a feleségemet, két kisgyermek anyját. Most mit fogok nekik mondani?”

Pablo Cuevas, a Nicaraguai Emberi Jogi Bizottság egyik szóvivője arra szólította fel a kormányt, hogy szigorúbban ellenőrizze az országban működő vallásos szektákat. „Elképesztő, hogy ilyen dolgok még ma is megtörténhetnek, a hatóságoknak meg kell vizsgálniuk minden egyes felekezetet és vallást” – mondta. „Nem engedhetjük, hogy ilyen dolgok történjenek.”

Nőjogi szervezetek szerint ez az eset a fanatizmus és a nőgyűlölet példája. Az Autonóm Nőmozgalom (MAM) egyik tagja, Juanita Jiménez a helyi sajtónak úgy fogalmazott, hogy ennek oka az is volt, hogy az állam nincs jelen az ország elszigetelt részein, és barbár tettnek nevezte az esetet.

„A vallásos vetülettől függetlenül semmi sem igazol egy olyan kegyetlen tettet, mint egy nő megégetése, tűzre vetni őt más emberek segítségével, akiket a vallással manipulálnak” – mondta az aktivista.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság