Uruguayban kedden immáron második alkalommal tartották meg az úgynevezett „Befogadó Szörffesztivált”, ami egy olyan kormányzati finanszírozású sportesemény, amelynek célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a fogyatékkal élők jogaira.

A már második éve megrendezett fesztiválon több ezer dollárt sikerült összegyűjteni, és a fogyatékkal élők jogaiért kampányoló aktivisták az egész országból részt vettek rajta, hogy támogassák a strandokhoz való nagyobb hozzáférést. A fesztivált a híres montevideói Brava strandon rendezték meg.

A fogyatékkal élők a sportoláshoz való hozzáférését szeretnék javítani - Fotó: ISA

„Az épületek nem akadálymentesek az egész partszakaszon, így a programok erre a hiányosságra is felhívták a figyelmet, és összehozták az embereket, akik megfogadták, hogy javítják a hozzáférhetőséget” – mondta a fesztivál egyik szervezője, Ana Ortiz az EFE-nek.

„A jelmondat az volt, hogy »egyként szörfözni«: önkéntesek, résztvevők, tanárok, vízi mentők… mindannyian ugyanazt a hullámot lovagoltuk meg, és egymást segítve élveztük ki a sportolás minden pillanatát.”

A vízi mentő és testnevelő tanár Ortiz a fesztivál egyik társszervezője volt a „Hullámokról Álmodni” nevű szervezetének vezető többi vezető tagjával együtt. Az eseményen kormányzati intézmények is képviseltették magukat, így például a Sportért Felelős Államtitkárság, a Gyámok Országos Szövetsége, a Testnevelési Minisztérium és a Sport- és Rekreációs Minisztérium.

Idén több mint ötvenen vettek részt a rendezvényen.

Uruguay egyike annak a 166 országnak, amelyek ratifikálták a Fogyatékkal Élő Személyek Jogairól Szóló Egyezségokmányt, számolt be róla az ENSZ főmegbízottjának irodája.

Az Uruguayban kormányzó Széles Frontnak számos előremutató kezdeményezése volt 2004-es hatalomra kerülése óta. Többek között legalizálták a marihuánát, engedélyezték a nők számára az abortuszt és törvényessé tették a házasságot az LMBTQ-közösség tagjainak.

Idén februárban a kormány kiállt azok mellett a nők mellett, akik hivatalos feljelentést tettek rendőrtisztek ellen családon belüli erőszak miatt. A Széles Front által vezetett belügyminisztérium országos vizsgálatot indított az ügyben, amelynek eredményeként ötszáz olyan rendőr fegyverét vonták be, akiket a partnerük és/vagy gyermekeik ellen elkövetett családon belüli erőszak miatt elítéltek.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság