Az érzéketlenség groteszk megnyilvánulása volt, ahogy egyes Miamiban elő kubaiak Fidel Castro halálát ünnepelték, és „Trump/Pence” feliratú táblákat tartottak a kezükben azt remélve, hogy azok a kubai forradalom lerombolásával „Újra naggyá teszik Kubát” és visszahozzák a Batista diktatúra rasszizmusát, a neokolonializmusát és a fasizmusát.

A spanyolul férget jelentő „gusano” kifejezést Fidel használta azokra az egykori gazdag fehér földbirtokosokra, akik 1960-as években menekültek el Kubából az Egyesült Államokba, miután a forradalom megdöntötte az Egyesült Államok támogatását élvező Fulgencio Batista diktátort.

A miami kubai közösség vezetői között egyszerű terroristák is vannak - Fotó: Reuters

Az egymást követő amerikai kormányzatok üdvözölték, eltartották és védelmezték ezeket a kubaiakat, azok pedig a leghangosabb ellenzői lettek a kubai forradalomnak, és katonai műveletekben és terror-hadjáratokban vettek részt Kuba ellen, és persze támogatták az Egyesült Államok a kubai emberek elleni blokádját.

A gusanók álltak az 1961-es amerikai támogatású disznó-öbölbeli invázió mögött is, amit Havanna 72 óra leforgása alatt visszavert, és több száz zsoldost foglyul ejtett. Sokukról kiderült, hogy egykori ültetvénytulajdonosok, Batista hadseregének egykori tagjai, gyártulajdonosok és üzletemberek voltak.

A CIA titkosítás alól 2011-ben feloldott dokumentumaiból kiderült, hogy a Cubana légitársaság 455-ös járatának felrobbantása mögött többek között egy a forradalom után a szigetországból elmenekült jobboldali kubai, Luis Posada Carriles állt.

A ma 88 éves Posada Carriles a kudarccal végződött disznó-öbölbeli akcióban is részt vett, és a CIA informátora is volt. Egy másik CIA-ügynök, Orlando Bosch is a polgári repülőgép elleni terrortámadás kitervelői közé tartozott.

A dokumentumokból az is kiderült, hogy Bosch kapott egy telefonhívást a robbantóktól, akik ezt mondták neki: „Egy busz 73 kutyával lehajtott egy szikláról, és mindenki meghalt.” Boscht a kubai szállodák elleni 1997-es terrortámadásokkal is kapcsolatba hozták.

Bosch jó viszonyt ápol a Bush családdal, floridai kormányzósága idején maga Jeb Bush méltatta, és az Egyesült Államok őrizetéből George H. W. Bush bocsátotta szabadon.

A gusanók egy másik vezetője az egykoron szintén a CIA alkalmazásában álló Félix Rodríguez, aki úgyszintén részt vett a disznó-öbölbeli invázióban. 1967-ben a CIA őt küldte Bolíviába, hogy ölje meg a forradalmár Che Guevarát.

Azt az utasítást kapta, hogy „nyak alatt lője agyon” Guevarát, hogy úgy tűnjön, mintha „harc közben esett volna el”.

Ezeket a kubai terroristákat hősöknek tartja az Egyesült Államokban élő ellenforradalmi kubai közösség, akiknek ártatlan kubaiak meggyilkolásához fűződő kapcsolata nem bántja a lelkiismeretüket.

Vannak ilyen gusanók az Egyesült Államok és Florida állam legszélsőjobboldalibb politikusai és hírességei között is. Batista rezsim belügyminiszter-helyettese, Rafael Díaz-Balart az apja Lincoln Díaz-Balart és Mario Díaz-Balart amerikai republikánus kongresszusi képviselőknek.

A jobboldali kubai közösség másik hírhedt tagja az a Ileana Ros-Lehtinen republikánus képviselőnő, aki 2014-ben egy Venezuela elleni szankciókat szorgalmazó törvénytervezetet nyújtott be. A floridai legfelsőbb bíróság egykori tagja, Raoul Cantero III pedig konkrétan Batista unokája.

Érdemes néhány szót szólni a Floridában élő Estefan családról is. Gloria Estefan énekesnő apja Batista testőre volt, és részt vett a disznó-öbölbeli invázióban.

Fidel Kubája azonban nem tűrte, hogy az Egyesült Államok támogatását élvező gusanók beleavatkozzanak a belügyeibe és terrorizálják a kubai embereket.

A kormány öt kubait küldött az Egyesült Államokba, hogy megfigyeljék a Miamiban székelő és Kuba elleni támadásokat tervező terrorista csoportokat, hogy megelőzze a további emberáldozatokat.

A Kubai Ötöket, ahogyan az egész világon ismertté váltak, 1998-ban börtönbe zárták az Egyesült Államokban, és 2001-ben kémkedés vádjával el is ítélték őket.

A szabadon bocsájtásukért folytatott sok éven át tartó kampány után 2014 decemberében az Ötök még börtönben lévő tagjait is szabadon engedték, egy időben azzal, hogy Raúl Castro kubai elnök és amerikai kollégája, Barack Obama bejelentették, hogy a két ország elkezdi rendezni a viszonyát egymással.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság