Öt oknyomozó újságírócsapat fogott össze, hogy leleplezze a latin-amerikai kulturális örökség műtárgyainak illegális kereskedelmét. A csoportban részt vett az Ojo Publico Peruból, a La Nación Costa Ricából, a Plaza Publica Guatemalából, az Anímal Político Mexikóból és a Chequeando Argentínából.

A csapat közös munkával számos cikket publikált, amelyekben bemutatták a latin-amerikai kulturális javak az Egyesült Államokba és Európába irányuló illegális kereskedelmének sokmillió dolláros üzletét. Azt is kiderítették, hogy ennek a fajta kereskedelemnek számos azonosítható szereplője van, de nagyon kevesük ellen indult eljárás, és a legtöbben jogi kiskapuk segítségével megússzák a felelősségre vonást.

Az illegális műtárgy-kereskedelem szereplői ismertek, mégis elmarad a felelősségre vonás - Fotó: Ojo Publico

A kutatás során több ezer nyomozási dokumentumot és adatbázist elemeztek, közvetlen forrásokat kutattak fel és az elítélt szereplőkkel készítettek interjúkat. A kutatásból kirajzolódó teljes kép megmutatta, hogy azok az útvonalak, amelyek összekötik a legnagyobb kulturális örökséggel rendelkező országokat a nemzetközi régiségpiac központjaival, végül a világ néhány nagyon ismert tudományos intézményéhez és kutatóközpontjához vezetnek.

Az Ojo Publico szerint „a bűnüldözés sok országban kudarcot vallott”, és „ezt az bizonyítja, hogy szinte mindenki szabad lábon van, akiket az elmúlt évtizedekben a legnagyobb lopási, exportálási, kereskedelmi és illegális műtárgybirtoklási ügyekben vádoltak meg”. Az Ojo Publico azt is megállapította, hogy a gyűjtőknek a világ nagyvárosaiban eladott latin-amerikai műtárgyak száma magasabb, mint az a 4.907, amiket az Interpol keres.

A Chequeando hírportál azt írta, hogy az Interpol szerint Argentínából érkezett a legtöbb, összesen 2.816 bejelentés kulturális javak eltulajdonításáról. Argentínát Peru követi 1.031 esettel, utána Ecuador következik 556-tal, Bolívia 449-cel és Mexikó 320-szal.

Az Interpolnak az elmúlt száz évben jelentett 39 ezer műtárgylopás mindegyike 132 országból származott, állította össze az Ojo Publico egy internetes adatbázisban. Azonban a kutatásból kiderült, hogy a bejelentett tárgyak csak az összes töredékét teszik ki. Az adatbázisból az is kiderült, hogy melyek azok a tizennégy országhoz köthető aukciós házak, amelyek a lopott műtárgyakat gyakran eladják.

A nyomozás rávilágított arra, hogy a probléma összetett. A műtárgyak illegális kereskedelmének számos szereplője van, köztük vannak fontos politikai kapcsolatokkal rendelkező emberek is, mint amilyen például Matteo Goretti, az argentin elnök, Mauricio Macri korábbi tanácsadója. Goretti ellen jelenleg ötvenkilenc régészeti lelet ellopása miatt folyik nyomozás, amelyek egy cordóbai múzeumból tűntek el, és amiket Goretti házában találtak meg.

Más, az illegális műtárgy-kereskedelemben érintett személyek ellen kábítószer-kereskedelem miatt is nyomoznak. Ilyen például a guatemalai Raúl Contreras esete. Contreras letartóztatásakor a rendőrség tizenkét a gyarmati időkből származó festményt és tizenkét vallásos szobrot talált nála. Ezek közül tizenegyet hat hónappal korábban lopott el egy fegyveres csoport a Guatemalai Szépművészeti Alapítványtól, másik kettőt pedig Hondurasból loptak el.

Az illegális műtárgy-kereskedelemben résztvevő másik csoportba olyan híres gyűjtők tartoznak, mint Néstor Janier Aude. Az övé Latin-Amerika egyik legismertebb és legnagyobb régiségkereskedése Buenos Airesben. Ugyanakkor súlyos, illegális műtárgy-kereskedelemmel kapcsolatos büntetőügye volt. Soha nem volt börtönben, annak ellenére, hogy az argentin kormány négyezer perui és ecuadori prekolumbián kultúrákhoz tartozó tárgyat talált két korábbi üzletében. A tárgyak hazaszállításáért folytatott jogi csatározások tizenöt évig tartottak, és a Janier által elkövetett bűncselekmények elévültek, mielőtt a büntetésének letöltését megkezdte volna.

Az öt oknyomozó portál számos más esettanulmány is közzétett a kulturális örökséggel kereskedő személyekről. Azonban azt mondják, hogy ez csak kutatásaiknak kezdete, és további információkat fognak bemutatni ennek a piacnak a működéséről.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság