Június 17. és szeptember 2. között Costa Rica 76 napon keresztül egyhuzamban az ország teljes elektromos hálózatán megújuló energiát használt, számoltak be róla csütörtökön a hatóságok.

A közép-amerikai ország idén már százötven napon keresztül kizárólag megújuló energiaforrásokat vett igénybe, és a célja az, hogy végül teljesen az ilyen forrásokra térjen át.

Costa Rica jó úton halad a teljes energiafüggetlenség felé - Fotó: thecostaricanews.com

„Kis ország vagyunk, nagy célokkal!” – írta az állami elektromos és távközlési szolgáltatásokat nyújtó vállalat (ICE) a közösségi médiában.

Vészhelyzet esetére alternatív energiaforrásoknak meghagyják ugyan a hőerőműveket, de a kísérleti projekt alatt egyáltalán nem használták őket, nyilatkozott az ICE, ami azt is kiemelte, hogy ennek „közvetlen környezeti és gazdasági haszna van, mert nincs szükség fűtőanyagokra”.

Nemzetközi környezetvédelmi szervezetek méltatták a Costa Rica-i hatóságok azon erőfeszítéseit, amit a természetes erőforrások maximális kihasználásáért tesznek, hogy ezzel elkerüljék az olajimportot.

Az Ecowatch azonban rámutatott, hogy az ország energiájának 75 százaléka – a nagy folyóhálózat és a bőséges csapadék miatt – vízerőművekből származik, aminek a környezetvédelmi weboldal szerint egész biztosan megvannak „a maga gyengeségei”.

A Costa Rica-i hatóságok függetleníteni is akarják magukat jobban a vízenergiától, és azt tervezik, hogy ezt az ország gazdag megújuló energiaforrás választékának jobb kihasználásával fogják megvalósítani.

Nicaragua hasonló útra lépett a természeti forrásainak felhasználásában, és már kitűzte azt a célt, hogy 2017-re 75 százalékban, 2020-ra pedig 90 százalékban megújuló forrásokat használjon fel.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság