Két friss jelentés is Costa Ricát hozza fel példának annak bizonyítására, hogy a GDP nem feltétlenül méri az életminőséget. Az egyik a Happy Planet Index jelentése, a másik pedig a 2016-os Social Project Index. A jelentések Costa Ricát hozzák fel példának, mert az időről-időre a világ egyik legboldogabb országának bizonyul, annak dacára, hogy az ország GDP-je a nemzetközi összehasonlításban alacsonynak számít. A ticók a helyes életet élik, azzal kezdenek valamit, amijük van, és boldogok. Costa Rica bizonyítja, hogy a boldogságot nem lehet a vagyonnal mérni!

A New Economics Foundation Happy Planet Indexe nem csupán gazdasági szempontokból méri a boldogságot, hanem az alapján rangsorolja az országokat, hogy mennyi örömet okoznak nekik az általuk használt környezeti források. Ők Costa Ricát az első helyre sorolták a világ országai közül.

A Costa Rica-iak időről időre a világ legboldogabbjai közé tartoznak - Fotó: berkshirecr.com

Ebben a jelentésben a boldogságot úgy számolják, hogy megmérik egy ország jóléttel, várható élettartammal és a társadalmi egyenlőtlenséggel kapcsolatos elégedettségét, és aztán ezt elosztják az ország ökológiai lábnyomával.

Saamah Abdallah, a New Economics Foundation egyik vezető jólétkutatója így nyilatkozott: „A Happy Planet Index egy iránytű az országoknak az igazi fejlődéshez, és megmutatja, hogy lehetséges jó életet élni anélkül, hogy megterhelnénk a Földet. Sokat tanulhatunk kisebb, gyakran mellőzött gazdaságoktól – amelyek korlátozott erőforrásokkal tesznek óriási lépéseket a lakosságuk érdekében.

„A kormányok túl gyakran helyezik a gazdasági növekedés felgyorsítását minden más probléma elé. Emiatt nem látják azt, ami igazán számít – hosszú, boldog, fenntartható életet biztosítani az embereknek szerte a világon.”

A 2016-os Social Project Index társadalmi fejlettségük alapján rangsorolja a világ országait. Többek között méri a lehetőségeket, az egészségügyet, az oktatást és a toleranciát. Bár az életminőség ezekben az országokban jellemzően tisztességes GDP-növekedéssel emelkedik, ez nem garantálja a legmagasabb szintű szociális fejlődést.

Az SPI meghatározása szerint a társadalmi fejlődés „egy társadalom azon képessége, hogy kielégítse az állampolgárok alapvető emberi szükségleteit, lerakja azokat az építőköveket, amelyek lehetővé teszik, hogy az állampolgárok javítsanak az életükön, és megteremtse azokat a feltételeket, amelyek révén az egyének és a közösségek kibontakoztathatják teljes potenciáljukat”. Az egy főre jutó GDP-t a Világbank meghatározása alapján számolják.

Costa Rica, ahol magas szintű az oktatás, és kiváló az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés, összesen a 28. helyen áll, noha az ország egy főre jutó GDP-je csak 14.232 dollár.

„A Social Progress Index azt bizonyítja, hogy a GDP nem sorsdöntő. Több olyan ország kellene, mint Costa Rica, ami szerény GDP-jén túl nagy társadalmi fejlődést mutat” – mondta Michael Green, a Social Progress Imperative amerikai nonprofit szervezet főigazgatója.

Itt van az SPI grafikonja:

A társadalmi fejlődés növekszik az egy főre jutó GDP-vel, de a gazdasági növekedés nem a teljes történet - áll a grafikonon

Szóval mit csinál ez a kis ország jól, hogy ilyen boldog társadalma van, és ami még fontosabb, milyen változásokat tehetnek más országok, hogy boldogabbá tegyék mindennapi életüket?

1948-ban Costa Rica megszüntette a hadseregét, 1949-ben pedig szavazati jogot adott a nőknek. Nem sokkal ezután a kormány elindított egy programot, amelynek keretében külföldre küldték tanulni a diákokat, ha azok megígérték, hogy visszatérnek és tudásukat az országban terjesztik. A ticóknak meg kellett valamivel fogalmazni az új keletű boldogságukat ezek után a reformok után, úgyhogy kitalálták a „pura vida” („helyes/tiszta/hamisítatlan élet” – a szerk.) kifejezést, amit ma a heló, a viszlát, a köszönöm, az Isten hozott és kifejezések helyett használnak.

Ami a környezetet illeti, Costa Rica 1978-ban területének 25 százalékát védettnek nyilvánította, hogy így próbálja megőrizni azt a gazdag biodiverzitást, amely ma az országot a világ egyik legfelkapottabb ökológiai úti céljává teszi. Számos intézmény méltatta világszerte fenntartható gyakorlataiért és környezetbarát üzleti tevékenységéért.

Társadalmi szempontból pedig Costa Rica egy olyan társadalommá vált, amely hozzáférhetővé tette az oktatást mindenki számára, és az egészségügyi rendszere még az egészségügyi turistákat is képes ellátni. A ticók írás-olvasás terén felveszik a versenyt bármelyik fejlett országgal, haladást ért el az LMBTQ-jogok terén, az ország politikai rendszere erős állampolgári részvételt tesz lehetővé, és szinte teljesen kivonták a fosszilis energiahordozókat az áramtermelésből.

Costa Rica bebizonyította, hogy az emberek és a bolygó jólétére koncentráló élet a legjobb recept egy hosszú és boldog életre. Ugyan sok turista eredetileg a természeti szépségeiért és a végtelen programlehetőségeiért keresi fel az országot, a legmaradandóbb benyomást mégis a Costa Rica-i emberek kedvessége és vidámsága teszi rájuk.

Forrás: The Costa Rica News

Fordította: Latin-Amerika Társaság