A brazíliaiak által fogyasztott élelmiszerek körülbelül 70 százaléka szennyezett mezőgazdasági vegyszerekkel, mondta Karen Friederich, a brazil Közösségi Egészség Szövetség munkatársa csütörtökön.

Friedrich az Egészségmozgalmi Fórumon tartott előadásában kutatásának eredményeiről beszélt, és rávilágított, hogy a brazilok évente közel 7,5 liter növényvédő szert fogyasztanak, ami a legmagasabb ilyen jellegű fogyasztási arány a világon.

A Brazíliában használatos növényvédő szerek nagy része Európában be van tiltva - Fotó: Reuters

Ezenkívül azt is elmondta, hogy a Brazíliában használt mezőgazdasági vegyszerek legkevesebb harmada az Európai Unióban és az Egyesült Államokban be van tiltva az emberi egészségre és a környezetre gyakorolt káros hatásaik miatt.

„A szennyezési ügyek nincsenek jól dokumentálva, de a lakosság nagy részét érintik, reprodukciós változásokat, születési rendellenességeket okoznak és károsítják az immunrendszert” – mondta Friederich.

Ezeket azután mondta, miután az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tavaly kiadott jelentésében azt állapította meg, hogy a számos növényvédő és rovarölő szer fő alapanyagául szolgáló glifozát „valószínűleg rákot okoz”.

Amióta a brazil Egészségügyi Minisztérium 2007-ben elkezdett feljegyzéseket vezetni, a rovarölő szerektől mérgezést szenvedett emberekkel kapcsolatos bejelentett esetek száma több mint megduplázódott, 2.178-ról 2013-ra 4.537-re. A rovarölőszer-mérgezés által okozott halálesetek száma pedig 132-ről 206-ra emelkedett. Közegészségügyi szakemberek szerint a valós számok ennél magasabbak, mert a nyomon követés nem teljes.

A csütörtöki konferencián Leonardo Melgarejo tudós és egyetemi tanár azt mondta, hogy a mezőgazdasági vegyszerek megfékezésére tett erőfeszítéseket aláássák azok a brazil képviselők, akik a befolyásos mezőgazdasági lobbicsoportok érdekeit képviselik.

A brazil kongresszus jelenleg egy olyan törvénytervezetet tárgyal, amelynek értelmében a „rovarölő szer” szót „a növényegészség-védő” kifejezéssel helyettesítenék a csomagolásokon, ami Melgarejo szerint „növelné az ilyen anyagok használatának kockázatát”.

2014-ben a brazil ANVISA egészségügyi hivatal, ami az élelmiszerekben lévő rovarölőszer-maradványokat vizsgálja, azt állapította meg, hogy az 1.665 begyűjtött minta, amelyek különféle élelmiszerekből származtak, a rizstől az almán át a borsig, 29 százalékában mutattak ki olyan mértékű maradványokat, amelyek értéke meghaladta a megengedettet vagy tartalmazott nem engedélyezett vegyszereket.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság