Brazil Amazónia esőerdőiben élő őslakosok is közreműködtek egy olyan új számítógépes játék kifejlesztésében, amellyel a játékosok felfedezhetik az őslakosok történelmét és kultúráját.

A kaxinawá nép tagjai antropológusokkal és programozókkal működtek együtt a Huni Kuin: A kígyó útja (Huni Kuin: os Caminhos da Jiboia) megalkotásában, számolt be róla a Rio Times. A Huni Kuin annyit tesz, mint „igazi emberek”, így nevezik magukat a kaxinawák. A projekt megalkotója, Guilherme Meneses, a São Pauló-i Egyetem Munkatársa az Agência Brasil hírügynökségnek elmondta, hogy a Brazília nyugati részén fekvő Acre államból származó kaxinawá közösség 45 tagja végig közreműködött a játék megalkotásának folyamatában. „Ők tervezték a prototípusokat, vették fel a zenét és a hangeffektusokat. Sámánok narrálták a történeteket” – mondta. A játékon körülbelül három éven keresztül dolgoztak.

A brazil őslakosok szervesen közreműködtek a róluk szóló játék elkészítésében - Fotó: Huni Kuin

A Huni Kuin egy vízszintes platformjáték, amelyben a játékos választhat egy vadász kisfiú és egy művész kislány karaktere között. Ők a játék története szerint ikrek, akiknek különleges képességeik vannak, amelyeket a Yube nevű anakondától kaptak. A játékosoknak öt szinten keresztül számos állatokhoz, növényekhez és erdei szellemekhez (yuxibukhoz) kapcsolódó próbát kell kiállniuk, amelyek során megtanulják azt az ősi tudást, amellyel gyógyítóvá (mukayává) vagy a művészetek mesterévé (kenévé) válhatnak. Az egyik szinten a játékosok nagy csatát vívnak egy óriáskígyóval.

A játék mellett a Huni Kuinnak komoly üzenete is van, hangsúlyozza Meneses. „A játékosok új perspektívát kapnak a faluról, az őslakos világról és a mítoszokról” – mondja. Ezért a játék segít majd legyőzni a brazil őslakosokkal szembeni előítéleteket, „mivel még mindig nagyon kevés a velük kapcsolatos nyilvános információ”.

A Huni Kuin: os Caminhos da Jiboiát először április első hetében a projektben résztvevő kaxinawá nép tagjainak mutatják be, majd április 16-tól bárki ingyen letöltheti azt. A játék PC-re és Mac platformra is megjelenik majd, és a portugál és hatxã kuin (a kaxinawá nyelv egyik változata) verzión túl elérhető lesz angol és spanyol felirattal is.

Forrás: BBC, Rio Times

Fordította és összeállította: Latin-Amerika Társaság