Nicaragua tegnap előtt gyászba öltözött, mert elvesztett egy népi kultúrikont, a „Chica Vacát” vagyis a Tehenész Lányt, Juana Francisca Villaltát, akit a Managua védőszentjének, Domingo de Guzmánnak egyik leghűségesebb „ígérettevőjeként” ismertek.

Villata vasárnap éjjel 104 éves korában halt meg a korából fakadó természetes körülmények miatt. 79 éven keresztül híres volt a vidékiek körében, amiért egyike volt azoknak, akik először táncoltak a szentnek rituális módon. Ezt a táncot hívták „bailar la vaquitának” avagy „a kis tehén táncának”.

Chica Vaca

1934 óta a Tehenész Lány minden évben felvonult az utcán nád öltözékben és egy tehén koponyával, hogy fogadja Minguitót, ahogyan Szent Domingo de Guzmánt a nép hívja, a Vatikán, Nicaragua és más országok zászlóival.

A nicaraguai nemzeti táncok katalógusa elismerte a Santo Domingó-i Tehenész Lányt a katolikus hagyományok részének, amelyben a szokatlan táncos hagyományos ruhákban ritmikus forgásokat és időnként meghajlásokat végez.

Minden augusztus 1. és 10. között Villalta csatlakozott a felvonuláshoz, hogy teljesítse édesanyjának tett ígéretét, aki elindította a hagyományt, hogy a szent 18 centiméteres szobrocska előtt táncoljanak tisztelgés gyanánt, illetve azért, hogy ezzel hozzájáruljon, hogy az imái később választ kapjanak.

„Minguito legodaadóbb asszonyát”, ahogyan Juanát országszerte ismerték, tegnap temették el Managua központi temetőjében.

Forrás: Prensa Latina