2012. október 24-én az argentin hatóságok a Buenos Aires-i kubai nagykövetségre szállították a kubai diplomata, Crescencio Galañena Hernández maradványait, aki kollégájával Jesús Cejas Arias-szal együtt 1976. augusztus 9. tűnt el, miután munkaidejük lejártával elhagyták az épületet.

Crescencio Galañena Hernández 1949. szeptember 14-én született Yaguajayban, a mai Sancti Spíritus tartományban, egy szerény, dolgos családban.

1975 augusztusában diplomáciai misszióra küldték a Buenos Aires-i követségre, ahol egy évvel később a Kondor Hadművelet áldozatául esett: elrabolták, meggyilkolták és eltüntették.

Idén június 11-én találták meg a maradványait két másik eltűnt fiatal argentin testével együtt három félig betemetett acéltartályban. Testüket lúggal és cementtel fedték be, hogy biztosak legyenek benne, hogy soha nem találják meg és azonosítják őket. Jesús Cejas Arias maradványait még mindig keresik.

Kubaiak és argentinok megadták a végtisztességet Galañenának Buenos Airesben, aminek végén díszőrséget állt többek között Martín Fresneda, az ország emberi jogi bizottságának titkára és Carlos Zannini elnökségi titkár, aki Cristina Fernándezt képviselte.

Crescencio Galañena maradványait rövidesen hazaszállítják a szeretett szülőföldjére, ahol családja és népe tiszteletét fejezi majd ki egy jól kiérdemelt szertartás keretében.

Kapcsolódó cikkünk:

Crescencio Galañena maradványait azonosították