Hugo Chávez venezuelai elnök a negyedik legnépszerűbb elnök az amerikai kontinensen egy új tanulmány szerint, amely a térségbeli elnökök támogatottságát vizsgálta.

A mexikói közvélemény-kutató cég, a Consulta Mitofsky tanulmánya Chávez esetében 64 százalékos „magas” támogatottságot mért, ami 6 százalékponttal több, mint amit a cég a legutóbbi tanulmányában megállapított, és ezzel előreugrott az elnöki népszerűséget vizsgáló listán.

Az eredmények csupán két héttel azelőtt láttak napvilágot, hogy Chávez október 7-én az újraválasztásáért mérettetik meg a jobboldali ellenzéki Henrique Capriles Radonskival szemben.

A tanulmány szerint, amely az amerikai kontinens húsz vezetőjének népszerűségét mérte az érintett országokban elvégzett közvélemény-kutatások alapján, az ecuadori elnök, Rafael Correa a legnépszerűbb elnök a kontinensen, „kiugró”, 80 százalékos támogatottsággal.

„80 százalékkal ismét Rafael Correa lett az első (egy ponttal kevesebbet kapott, mint a korábbi felmérésen), megtartva ezzel azt a támogatottságot, amellyel az elnöksége elkezdődött majdnem öt évvel ezelőtt”, áll a „Vezetők Támogatottsága: Amerika és a Világ” című jelentésben.

Őt követi Maurico Funes, El Salvador-i, és Otto Pérez, guatemalai elnök, 72 illetve 69 százalékkal.

Chávez és Correa más baloldalinak vagy középbalosnak tekintett elnökökkel áll a népszerűségi lista élén, a brazil Dilma Rousseffel, aki 62 százalékkal az ötödik, és a nicaraguai Daniel Ortegával, aki a maga 59 százalékával a hetedik helyet foglalja el.

Ugyanakkor két héttel az újraválasztási megmérettetése előtt a republikánus ellenfelével, Mitt Romneyval szemben, Barack Obama amerikai elnök a tizedik helyen szerepel a tanulmányban, „közepesnek” minősített 49 százalékos támogatottsággal. A kanadai miniszterelnök, Stephen Harper, „nagyon alacsony”, 37 százalékos népszerűsége csak a tizenhatodik helyhez volt elég.

A tanulmány rávilágít az észak-amerikai megosztottságra is, a dél-amerikai elnökök átlagosan 50 százalékos támogatottsággal bírnak, az északi féltekén lévő társaikkal szemben, akik csupán átlagosan 44 százalékot kaptak.

Sok jobboldali elnöknek esett a népszerűsége a Consulta Mitofsky korábbi 2012-es tanulmányához képest, és most a lista második felében találták magukat. A kolumbiai elnök, Juan Manual Santos továbbra is a sor első felében kapott helyet, 54 százalékos támogatottsággal, miközben 13 százalékpontot veszített, és kikerült a „magas” támogatottsággal bíró vezetők közül.

Ami a többieket illeti, a mexikói Felipe Calderón a tizenegyedik helyet foglalja el a maga 46 százalékával, míg a paraguayi elnök, Federico Franco és a chilei kollégája, Sebastian Piñera a tizenhetedik helyen osztoznak 36 százalákos népszerűséggel. Franco a paraguayi szenátus „alkotmányos puccsával” került hatalomra júniusban, és kevésbé népszerű, mint az elmozdított baloldali elnök, Fernando Lugo, akinél 44 százalékos népszerűséget mértek 2011 augusztusában.

Azonban az eredmények nem jelentenek jó hírt Dél-Amerika „rózsaszínű” kormányai számára, hiszen a tizenkettedik, tizenharmadik és tizennegyedik helyet az argentin Cristina Fernandez (43 százalék), a bolíviai Evo Morales (41 százalék) és a perui Ollanta Humala (40 százalék) foglalja el.

A felmérés utolsó helyein Honduras és Costa Rica elnökei állnak, 14 és 13 százalékos támogatottsággal.

Ewan Robertson