Hétnapos dél-amerikai látogatásra utazott szombat este Martonyi János. A külügyminiszter Argentínát és Brazíliát keresi fel, mindenekelőtt gazdasági témákról folytat megbeszéléseket, és találkozik a helyi magyarság képviselőivel - közölte a Külügyminisztérium sajtófőosztálya.

A külügyi tárca vezetőjének útja a globális nyitás politikájához illeszkedik - tudatta a minisztérium. Martonyi János minisztertársaival, vezető politikusokkal és gazdasági érdek-képviseleti szervezetek tagjaival tárgyal, valamint találkozik a helyi magyarság képviselőivel is.

A magyar diplomácia irányítója kedden az argentin képviselőház külügyi bizottságának elnökével, Guillermo Carmonával és a külügyi bizottság tagjaival, valamint a képviselőház első elnökhelyettesével, Norma Amanda Abdala de Matarazzóval konzultál. Másnap előadást tart az argentin külügyi intézetben Magyarország helyzetéről, európai kötődéséről, majd megbeszélést folytat Héctor Timerman argentin külügyminiszterrel.

Szerdától Martonyi János Brazíliában tárgyal. Rio de Janeiróban találkozik Carlos Mariani Bittencourt-ral, a Rio de Janeiró-i Gyáriparosok Szövetsége elnökhelyettesével, majd beszédet mond a szervezet tagjai előtt. Még aznap továbbutazik Sao Paulóba, ahol a találkozik a helyi magyarság képviselőivel.

Paulo Skaffal, a Sao Pauló-i Gyáriparosok Szövetsége elnökével, majd Guilherme Afiffal, Sao Paulo állam kormányzóhelyettesével csütörtökön tárgyal Martonyi János. Pénteken a fővárosban, Brazíliavárosban előadást tart a brazil diplomáciai akadémián, a Rio Branco Intézetben, és tárgyal Antonio de Aguiar Patriota brazil külügyminiszterrel.

Martonyi János a dél-amerikai látogatás után a május 20-21-i chicagói NATO-csúcsra utazik.