Az új törvény jelentősen csökkenti a munkaidőt, meghosszabbítja a szülési szabadságokat és növeli az elbocsátási tilalmakat. Az ellenzék kritizálta a vita hiányát, de a kormány a tömegek támogatására hivatkozik.

alt

Hétfőtől Venezuelának új munkatörvénykönyve van. Hétfőn, május elseje előtti napon Hugo Chávez, venezuelai elnök aláírta az új munkatörvénykönyvet. Ezt egy bizottság több hónapon keresztül dolgozta ki, számtalan népi vitát folytattak le az új törvényről.

A baloldali szakszervezeti vezetők üdvözölték a régen várt módosításokat. A tradicionális május elsejei tüntetéseken kiemelt szerepet kapott a törvény.

A törvény a heti munkaidő csökkentését írja elő, 44-ről 40 órára. A szombatot is munkaszüneti nappá nyilvánították. Minden munkavállalónak két szabadnap jár egy héten.

Ezen túlmenően a törvény kibővíti a szülés előtti és a szülést követő szabadságok idejét. Majd duplájára nőtt a szülési szabadság ideje Venezuelában. Az AVN állami hírügynökség tájékoztatása szerint május elsejétől a szülési szabadságon lévőkre is vonatkoznak a munkaügyi szabályok. Továbbá a szülést követően két év különleges felmondási védelem jár a nőknek.

Az egyik változás, amely nagy médiavisszhangot kapott az elmúlt hetekben a szociális ellátások visszaállítása volt. Ezeket 1997-ben szűntették meg, amikor a kereszténydemokrata Rafael Caldera kormánya engedett a Nemzetközi Valutalap (IMF) diktátumainak. Az egyik paragrafusa az új munkatörvénykönyvnek, hogy indokolatlan, szabálytalan elbocsátás esetén – ha ezt a munkaügyi bíróság megállapítja – dupla fizetés jár visszamenőlegesen. Ez lényegesen védi a kiszolgáltatottságtól a dolgozókat.

Az ellenzék soraiból hangzott el a legfőbb kritika a törvény megfogalmazásával kapcsolatban. Chávez elnök már 2011 végén megbízást adott egy bizottságnak, amelynek élén Elias Jauá alelnök állt, hogy készítsék elő az új munkatörvénykönyv első változatát. A végső változatig 1.800 közös vitát tartottak a munkavállalók és a munkaadók különböző szervezeteivel, 19.000 módosító javaslatot nyújtottak be.

A legnagyobb vitát a törvény 497. paragrafusa váltotta ki, amely előírja munkástanácsok megalakítását a munkahelyeken. A munkástanácsok, a törvény megfogalmazása szerint „a néphatalom kifejeződése, amely segíti a munkavállalók részvételét a társadalmi folyamatokban való részvételre.” A munkástanácsok részletes működését egy külön törvény fogja szabályozni a közeljövőben. A törvény kiemelt fontosságúnak tartja a szakszervezetek és a munkástanácsok együttműködését.

Mivel az új törvény úgynevezett „szervezeti jellegű”, ezért alkotmányos státust kap, tehát meg kell erősítenie a Legfelsőbb Bíróságnak is. Ha a döntés pozitív lesz, akkor azonnal életbe is lép. Ez hatalmas változást okozna a venezuelai dolgozók életében.

2007-ben már megindult egy alkotmányos reform a munkajog átfogó megváltoztatására. Ekkor nyújtotta be az akkori munkaügyi miniszter azt a javaslatot, hogy a munkaidőt napi nyolc óráról hat órára csökkentsék. Ez a kérdés is szerepelt azon a népszavazáson, amelyet az ellenzék nyert meg vékonyka többséggel.