A salvadori kormány megerősítette, hogy csatlakozni kíván a Petrocaribe egyezményhez, amely Venezuela kezdeményezésére összehangolja a térség energiapolitikáját.

alt

A kormányzó Farabundo Marti Nemzeti Felszabadítási Mozgalom (FMLN) a csatlakozás kérdését a napokban törvényhozók elé terjeszti, ahol legalább kétharmados többség kell az elfogadásához.

Mint Orestes Ortez, a FMLN politikai bizottságának a vezetője elmondta, nincs semmi ok arra, hogy az ország távol maradjon ettől a megállapodástól. San Salvadorban tartják ezekben a napokban az ALBA országok (Venezuela, Ecuador, Kuba, Bolívia, Dominica, Antigua és Barbuda, Nicaragua, Honduras) első fórumát.

Mint Ortez elmondta, jelenleg nincs egyetlen más ország vagy szervezet sem, amely segítene az olyan országoknak, mint a nem olajtermelő Salvador, hogy megoldja energiagondjait. A Petrocaribe az egyetlen ilyen a térségben - tette hozzá.

A Petrocaribe 2005-ben alakult, Hugo Chávez venezuelai elnök kezdeményezésére, aki a tagországoknak lehetővé tette, hogy rendkívül kedvező feltételekkel vásároljanak venezuelai olajat.

A szervezet azonban már nem csak az energiagondok megoldására vállalkozik, hanem 2008-ban 450 millió dolláros idei kezdőtőkével élelmezési alapot indított, amely a csoport 18 tagállamának élelmezési biztonságát szolgálja. (PL-Latimoport)

Kapcsolódó cikkek:

Az El Salvador-i kormány és a szociális mozgalmak nemet mondanak a Monsantónak

Farabundo Martí - a salvadori kommunista