Az ünnep, a nép és a dolgozók tiszteletére május elsején államosították Bolívia elektromos hálózatát, amely egy spanyol cég tulajdonában volt eddig.

alt

Evo Morales, Bolívia államfője bejelentette, hogy államosítják az ország elektromos szektorát. Nem közölte, hogy fizetnek-e kártérítést a Transportadora de Electricidad (REE) hálózat tulajdonosának, a spanyol Red Eléctrica de Espanának, viszont utasította a hadsereget, hogy vegyék őrizetük alá a cég létesítményeit.

"Ma Bolívia népének és dolgozóinak tiszteletére, akik azért küzdöttek, hogy visszaszerezzék természeti kincseiket és az alapvető szolgáltatásokat, államosítjuk a Transportadora de Electricidadot" - mondta. Azzal vádolta az eddigi tulajdonost, hogy privatizációja, 1997 óta mindössze 81 millió dollárt ruházott be a cégbe, miközben a kormány 220 milliót az áramfejlesztésbe, de ez is a spanyoloknak hozott hasznot. "Ezért döntöttünk úgy, fivéreim és nővéreim, hogy államosítjuk az áramelosztást." A vállalat központját Cochabamba városában katonák foglalták el, akik kitűzték az ország zászlaját a "felszabadított" épületre. A vállalaté volt Bolívia elektromos hálózatának 74 százaléka, 2772 kilométernyi magas feszültségű vezeték. Az energetikai iparnak már csak 20 százaléka van magántulajdonban, amelyek függetlenek az országos hálózattól.

Morales már két évvel ezelőtt neki kezdett az energetikai szektor visszafoglalásának, amikor államosította a legnagyobb vízierőműveket, majd fokozatosan megszerezte a vízellátást és a telekommunikációt is.

Aggasztja az Európai Uniót a jelenleg a spanyol Red Eléctrica Espanola (REE) kézben lévő bolíviai villamosenergia-elosztó cég államosításáról hozott döntés, jelezte az Európai Bizottság egyik szóvivője szerdán Brüsszelben.

A bolíviai döntés csak néhány nappal követte azt, Cristina Kirchner argentin államfő jelentette, be, hogy államosítja a spanyol Repsol többségi tulajdonában levő YPF olajvállalatot. Ez utóbbi szinte azonnal kiváltotta az Unió tiltakozását.

Két héttel ezelőtt Cristina Kirchner argentin államfő jelentette, be, hogy államosítja a spanyol Repsol többségi tulajdonában levő YPF olajvállalatot.

Kapcsolódó cikkek:

Bolívia a szocializmus útján

Szocialista és így a nép tulajdona lett Venezuela acélipara