A tervek szerint a fertődi zeneiskola felveszi a kapcsolatot egy hasonló venezuelai intézménnyel. De a gazdaságban is látnak fantáziát.

Fertőd polgármestere a Venezuelai Bolivári Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége első számú vezetőivel - Dra. Adriana Alejandra Gottberg Gil követtel és Miriam Elena Castellanos De Saatdjian tanácsossal - tárgyalt a napokban.

- Kulturális téren már a közeljövőben konkrét lépések is várhatók - közölte Kocsis Ferenc, a kisváros polgármestere. - A látogatás során felmerült: a fertődi zeneiskola felvehetné a kapcsolatot egy hasonló venezuelai intézménnyel. Erre a célra egyébként uniós forrás is elnyerhető. Emellett nem elképzelhetetlen, hogy az Esterházy-kastélyban koncertet adnak a Dél-amerikai ország zenészei.

Mint megtudtuk, a küldöttség érdeklődött fertődi ipari, mezőgazdasági együttműködési és befektetési lehetőségek iránt is. Szóba került a megújuló energia területe is.

Az, hogy a köztársaság nagykövetsége a kisvárosba érkezett, nem előzmény nélküli. Az ország nemzeti hőse, Francisco de Miranda tábornok (1750-1816) Haydn eszterházai munkássága idején Bécsből átutazva Eszterházán töltött el három napot. Az eszterházai fényes fogadtatás - emlékiratai szerint - mély nyomot hagyott a tábornokban. Az utódok elkezdték felkutatni a tábornok munkásságát, így találtak rá a fertődi szálra. A tábornok portréja megtalálható az Eszterházy kastély kiállításán.