Közel 28 millió választót várnak az urnák elé most vasárnap Argentínában az elnöki- és parlamenti választásokra. Minden jel arra utal, hogy a hivatalban lévő elnököt, Cristina Fernandez de Kirchnert már az első fordulóban újraválasztják.

Az egy héttel ezelőtti, a szavazást megelőző utolsó felmérések szerint a baloldali peronista Kichner legalább 45 százalékkal vezet vetélytársai előtt, akik leginkább egymással marakodnak, és így egyikőjük sem éri el a szavazatok 20 százalékát a közvélemény-kutatások szerint.

Legnagyobb esélye a második helyre az északkeleti tartomány, Santa Fe kormányzójának, a szociáldemokrata Hermes Binnernek van, ami a választások nagy meglepetése. A Szocialista Párt (SP) azonban csak bizonyos régiókban erős, ezért is kötöttek választási szövetséget egy kisebb szociáldemokrata párttal, de így is csak 15 százalékot jósolnak nekik.

A konzervatív ellenzéki jelöltek, a jobboldali peronista Ricardo Alfonsin és az ex-elnök Eduardo Huhalde 10-10 százalékra számíthat csak.

Ezen a voksoláson szintén megválasztják az argentin Parlament mindkét kamaráját is. Miközben látszólag biztos az elnökválasztás kimenetele, addig lehetséges, hogy ezen a szavazáson az ellenzék jobban szerepel, így előfordulhat, hogy nem lesz meg az abszolút többsége a jelenlegi kormánynak.

Ki is Cristina Fernandez de Kirchnert?

Cristina Elisabet Fernández (1953. február 19., La Plata, Buenos Aires tartomány) argentin politikus, ügyvéd, az Argentin Köztársaság elnöknője. Korábban Buenos Aires tartomány szenátora, illetve férje, Néstor Kirchner előző elnök révén az ország First Lady-je volt.

A Győzelmi Front támogatásával a 2007. október 28-i elnökválasztáson Cristina Kirchner a szavazatok közel 45%-ával megnyerte az első fordulót, ezzel az Argentin Köztársaság első megválasztott női elnöke lett.

A La Plata Nemzeti Egyetem Társadalom- és Jogtudományi Szakán szerzett jogász diplomát 1970-ben.

Korábbi egyetemista társával, Néstor Carlos Kirchnerrel 1975. március 9-én házasodott össze, ezután Santa Cruz tartományba költöztek, ahol privát ügyvédként dolgoztak.

Két gyermeke: Máximo Kirchner és Florencia Kirchner.

1989-ben a Santa Cruzi Képviselői Kamara törvényhozójának választották meg és 1993-ban újraválasztották.

Az 1995-ös évtől a Nemzeti Szenátus tagja, Santa Cruz tartományt képviselve. A Képviselői Kamara tagja 1997-től, 2001-ben ismét szenátornak választják meg.

2003. május 25-től kezdve az ország First Lady-je, férje Néstor Kirchner, az Argentin Köztársaság elnöke.

A 2005. október 23-i parlamenti választásokon szenátornak választják meg, ez alkalommal Buenos Aires tartományt képviselve. A választásokon a Győzelmi Front - amely az Igazságosság Párt kettészakadása után alakult meg - színeiben indult.

A 26 százalékpontos győzelmet az egykori argentin elnök Eduardo Duhalde feleségével, Hilda González de Duhalde-vel szemben szerezte meg.