A venezuelai elnök bejelentette csütörtökön, hogy sikeres volt kubai gyógykezelése, és már nincsenek rákos sejtek a szervezetében.

Helyi idő szerint csütörtök este tért vissza Hugo Chávez többnapos kubai vizsgálatáról Venezuelába. A szigetországban alapos egészségügyi vizsgálatnak vetették alá az 57 éves Chávezt és megállapították, hogy a rák vereséget szenvedett az elnök szervezetében.

Az elnök Kubából a venezuelai-kolumbiai határ közelében lévő La Fríában település repülőterén szállt le elsőként, hogy az ottan híres Krisztus szobor előtt adjon hálát a Teremtőnek a sikeres felépüléséért.

Megérkezésekor Chávez elmondta, hogy Kubában milliméterről milliméterre megvizsgálták,és ezeken a vizsgálatokon a legjobb eredményeket érte el.

Az egyenruhába lévő Chávez kijelentette a repülőtéren: Havannában többféle vizsgálatot végeztek rajta, és ezek alapján „tudományos módon megállapíthatták, hogy nincsenek aktív rosszindulatú sejtek a testében”. Ennek ellenére négyhavonta ellenőrzést kell végezni - tette hozzá.

A múlt vasárnap azért utazott Chávez elnök kivizsgáltra Kubába, hogy szakértők mondják meg neki, tud-e, érdemes-e indulnia a 2012-es elnökválasztásokon. Az orvosok egyöntetű véleménye szerint a júniusban diagnosztizált rákos megbetegedésnek nincsenek kimutatható károsodásai, a nemrég végrehajtott négy kemoterápia eredményes volt.

A közvélemény-kutatások szerint a venezuelai választópolgárok bőven több mint 50 százaléka Chávez elnök újraválasztását támogatná.