A múlt szerdától országos sztrájkot folytatnak a kolumbiai egyetemisták tiltakozván a kormány új oktatási törvénytervezete ellen. Az országos sztrájkról és tiltakozó akciókról az egyetemista diákok szervezetének, a Mesa Nacional Estudiantil Amplia (MANE) közgyűlése döntött Kolumbia fővárosában, Bogotában. 

A másik nagy egyetemista szervezete, a Federación Universitaria Estudiantil (FEU) elnöke, Jairo Rodriguez a kubai Prensa Latina hírügynökségnek elmondta, hogy az elkövetkezendő hetekben országszerte tüntetéseket szerveznek az oktatás privatizációja ellen.

Már a sztrájk első napjaiban is érezhető volt a diákok szimpátiája a tiltakozó akciókkal, Kolumbia különböző városaiban több tízezer fiatal vonult fel az utcákon. Sok városban a rendőrség könnygáz és vízágyuk segítségével akarta megakadályozni a felvonulásokat. Jelenleg a 32 állami egyetem közül 30-ban sztrájkolnak a hallgatók, ezekben az oktatás teljesen megbénult.

A hallgatói mozgalom legfőbb célkitűzése, hogy megállítsa a jobboldali kormány privatizációs céljait, megpróbálja meggátolni a külső befektetői finanszírozást az állami egyetemeken. A hallgatók legfőképpen egy jobb állami finanszírozásért küzdenek, valamint az egyetemi autonómia védelméért, amely a magánosítás után teljesen megszűnne.