Frida Kahlo születésnapján a teleSUR összegyűjtött néhány kevésbé ismert tényt a mexikói művészről, feministáról és forradalmárról.

Frida Kahlo a 20. század egyik emblematikus latin-amerikai alakja volt - Fotó: Archív

1. Felnőttkorában Frida hazudott a születésnapjáról

Ezt nem azért tette, hogy fiatalabbnak tüntesse fel magát, hanem hogy az egybeessen a mexikói forradalom kezdetével. Valójában 1907. július 6-án született Mexikóvárosban, de az embereknek 1910. július 6-át, a forradalom kitörésének évét mondta.

2. Frida Kahlo nagy zenerajongó volt, az egyik kedvenc dala itt hallgatható meg.

A dal egyik sora ihletet adott neki a festéshez: „Árbol de la esperanza, mantente firme” vagyis „Remény fája, maradj erős”.

3. Forradalmár volt, de elkötelezettsége mindenkin túltett

Például nem volt hajlandó ágyban maradni, amikor orvos tüdőgyulladást állapított meg nála 1954-ben, helyette Guatemalába ment, hogy tüntessen az Egyesült Államok beavatkozása és puccsa ellen.

4. Kahlónak még diákkorában volt az első leszbikus kapcsolata

A vélhetően első nővel való kapcsolata miatt szülei kivették az iskolából, miután felfedezték a fiatal Kahlo és egykori tanára, Sara Zenil levelezését.

5. Kahlo szembement a nemi szokásokkal

Kahlo dohányzott, bokszolt, tequilapárbajokat nyert férfiak ellen, miközben mindvégig megtartotta a nőiességét – színes ruhákat hordott, és szalagokkal és virágokkal díszítette a haját.

Frida szeretett szembemenni a nemi sztereotípiákkal - Fotó: Archív

Szeretett játszani a nemi sztereotípiákkal, egy családi fotón férfiruhát viselt, amivel elütött az anyjától és nővéreitől, akik női ruhában voltak.

6. Kahlo testét aranypor borította a tragikus buszbalesete után

Szürreális fordulattal egy a buszon utazó szobafestőnél lévő aranyporos zacskóból aranypor hullott Kahlo vérző testére.

7. Hétéves korában Kahlo segített tinédzser nővérének megszökni a barátjával

Kahlo segített 15 éves nővérének, Matilde-nak Veracruzba szöknie a barátjával, hogy elmeneküljön szigorúan katolikus szüleik elől. Kahlo Matilde öt évvel későbbi hazatéréséig megőrizte a titkot a szüleik előtt.

Írta: Marion Deschamps

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság