Nehézséget okoz viszont, hogy a dél-amerikai ország alatt fekvő készletek jórészt olyan nehézolaj, amelynek a feldolgozása, finomítása a hagyományosnál jóval nehezebb és költségesebb – derül ki az OPEC 2010-es évre vonatkozó statisztikáiból.

A kőolaj exportáló országok szövetségének (OPEC) felmérése szerint tavaly már Szaúd-Arábia helyett Venezuela rendelkezett a világ legnagyobb olajkészletével. A dél-amerikai országnak 296,5 milliárd hordónak megfelelő olajlelőhelyei vannak (egy hordó 159 liter), míg az eddig csúcstartó Szaúd-Arábia 264,5 milliárd hordó kinyerésére alkalmas területekkel rendelkezik.  A dél-amerikai ország kőolajkészlete egy év alatt több mint 40 százalékot bővült.

Nehézséget okoz viszont, hogy a készlet jelentős részét olyan nehéz kőolaj teszi ki, amelynek kitermelése és finomítása jóval nehezebb és költségesebb eljárást igényel, mint a hagyományos olajé. Ezért az, hogy új rangsor állt be a legnagyobb készlettel rendelkező országok listájában, nem hoz majd jelentős változást a globális piacon, sem az országok pozíciójában – vélik az elemzők.

Ennek ellenére a venezuelai készletek komoly szerepet játszhatnak a jövőben, mivel a kőolaj kitermelése és finomítása évről évre egyre drágább lesz, ám még mindig nem elég drága. A szaúdiak azért tudnak továbbra is hatalmi pozícióban maradni, mert bármikor tudják növelni a kitermelt mennyiséget.