Július 5-én délután a patinás Petőfi Irodalmi Múzeumban ünnepelte a venezuelai nagykövetség, a latin-amerikai diplomáciai testületek képviselői és az érdeklődő szimpatizánsok a latin-amerikai ország függetlensége kikiáltásának kétszázadik évfordulóját.

A kulturális esten Adriana Gottbert Gil ideiglenes ügyvivő asszony üdvözlő beszédében ennek az esemény jelentőségét ismertette, elmondta, hogy mennyi áldozatot követelt a háromszáz évig tartó gyarmati időszaka. 200 éve sikerült megvalósítani a dél-amerikai felszabadító, Simon Bolivár álmát, hogy Venezuela szabad és független legyen. Ezeket a törekvéseket igyekszik a jelenlegi vezetés is erősíteni Dél-Amerikában és mindent elkövet a kontinens egységének megvalósításáért.

A kulturális program, a Budapesten tanuló Luis Luque venezuelai hegedűművész játékával folytatódott. Luque hazájában is híres és ismert hegedűművész, aki jelenleg Magyarországon, a Zeneakadémián tanul.

A rendezvényen kiosztották a Nagykövetség által középiskolás diákok számára rendezett „Venezuela Függetlensége” pályázat díjait. A fiatalok dolgozataikban méltatták Simon Bolivar szerepét és párhuzamot vontak hazánk és Venezuela történelme között. A két ország múltjában sok a közös vonás, többek között a függetlenség és a nemzeti szuverenitás megszerzéséért folytatott hosszú küzdelem.

A rendezvény végén Simor András, az Ezredvég baloldali folyóirat júniusi/július venezuelai különszámát (erről itt olvashattok) mutatta be. Ebben a számban több venezuelai író és költő munkája olvasható, de politikai írások is találhatóak ebben a számban. Többek között a Latin-Amerika Társaság is bemutatkozik egy írással.