Che Guevara naplója, a Sierra Maestra vonulatai között vívott kétéves küzdelemről írt feljegyzései kerültek a nyilvánosság elé Havannában.

A Che Guevara Tanulmányok Intézete Diario de un combatiente (Egy harcos naplója) címmel teszi közzé a politikus-forradalmár írásait kedden, azon a napon, amikor az argentin születésű Guevara épp 83. születésnapját ünnepelné.

A "vágatlan" napló az 1956 és 1958 közötti időszakot öleli fel, onnan kezdve, hogy Che Guevara 1956 decemberében a Granma fedélzetén megérkezett Kuba keleti partjaira, egészen a kubai forradalom győzelméig, amely Fidel Castro vezetésével valósult meg 1959. január 1-jén.

Vélekedések szerint a naplóban Che Guevara pontos képet ad a szigetország valóságáról, kultúrájáról, identitásáról és politikai viszonyairól vallott elképzeléseiről.

A kiadványhoz Dr. Armando Hart Dávalos írt előszót, de a könyv tartalmaz egy részletes szójegyzéket is a Sierra Maestra-i harcok első időszakában, az ott harcolók neveiről és a helyszínekről.

A könyvbemutatón részt vett Jorge Risguet, a Kubai Kommunista Párt Központi Bizottságának tagja, Aleida Guevara, Che lánya és az Egyesült Államokban igazságtalanul bebörtönzött öt kubai hős családtagjai.

A könyv ausztrál kiadója, az Ocean Press / Ocean Sur fogja Che Guevara naplóját megjelentetni Latin-Amerikában és Spanyolországban. Az angol fordítást és kiadást 2012-re ígérik.