Pablo Neruda halálának kivizsgálását szorgalmazza a chilei Kommunista Párt (PC), amelynek vezetője úgy véli, lehetséges hogy a Nobel-díjas író nem természetes úton hunyt el rákban 1973-ban, hanem megölték.

Gillermo Teillier parlamenti képviselő, a kommunista párt vezetője, valamint Eduardo Contreras ügyvéd kedden kezdeményezte jogi úton Neruda halálának kivizsgálását, az ügyet Mario Carroza, a fellebbviteli bíróság bírája kezeli, aki a Salvador Allende volt elnök halálában folyó vizsgálatot is vezeti.

Pablo Neruda, eredeti nevén Neftalí Ricardo Reyes Basoalto 1904. július 12-én született. Apja vasutas volt. Néhány hónapos volt, amikor édesanyja tuberkulózisban meghalt.

Versei nagyon korán megjelentek a temucói lapokban. Már 1919-ben díjat nyert velük. 1921-ben Santiagóba költözött, ahol az egyetemen francia nyelvet és irodalmat tanult, de csak három évfolyamot végzett el. Ekkoriban vette fel a Pablo Neruda nevet, a cseh író, Jan Neruda tiszteletére.

Elkezdett tanítani, diplomáciai küldetéseket vállalt. 1927-ben Rangoonban, 1934-ben Barcelonában, 1935-ben Madridban volt konzul. A spanyol polgárháború kitörése után, 1936-ban hazatért. 1939-ben párizsi, 1940-43 között mexikói konzul volt.

1945-ben a kommunista párt jelöltjeként beválasztották a szenátusba. 1948-ban – a jobboldali fordulat után – külföldre menekült. Számos országban megfordult, köztük a Szovjetunióban ésMagyarországon is.

1952-ben visszatért Chilébe. A szocialista béke megteremtése érdekében kifejtett tevékenységéért 1953-ban a Szovjetunió Nemzetközi Lenin-békedíjjal tüntette ki. 1971-ben irodalmi Nobel-díjatkapott.

Lelkesen támogatta a chilei Népi Egység kormányát. Allende elnök baráti körébe tartozott.

A PC vezetője szerint az 1971-ben irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett, a kommunista mozgalomhoz erős szálakkal kötődő szerző halálával kapcsolatban vannak olyan információk, amelyek megcáfolják az eddig hivatalosnak tartott változatot. A Neruda családja által is elfogadott tényállás szerint az író a chilei főváros Santa María nevű klinikáján halt bele előrehaladott prosztatarák betegségébe 1973. szeptember 23-án, 12 nappal azután, hogy államcsínyben jobboldali erők elmozdították elnöki székéből jó barátját, a szocialista Salvador Allendét.

Ezzel szemben Manuel Araya, az író sofőrje és titkára a közelmúltban a mexikói Proceso című lapnak azt mondta, Pablo Nerudát megölték, egy orvos által beadott halálos injekció végzett vele, nem pedig rák miatt megromlott egészsége.

Eduardo Contreras úgy véli, az író halálával kapcsolatos kétségek legitimek, és ez „etikailag, erkölcsileg és jogilag is megalapozza” a beadványt. Az ügyvéd nemcsak Neruda titkárának, hanem Mexikó akkori chilei nagykövetének, Gonzalo Martínez Corbalá diplomatának a tanúvallomására is számít. Corbalá találkozott az íróval egy nappal azelőtt, hogy Neruda meghalt.

A jogi képviselő szerint a mexikói diplomata fenntartja, Neruda „nyugodtan tudott beszélgetni”, minden gond nélkül sétálgatott kórházi szobájában, miközben arra készült, hogy Mexikóba megy, és ott talál biztonságra. Az írónak mégis kétségei támadtak, elbizonytalanodott, mert részese akart lenni népe sorsának - mondta Contreras.

Az ügyvéd úgy véli, megvan a lehetősége annak, hogy az Augusto Pinochet tábornok nevével fémjelzett katonai junta ügynökei kihasználták a lehetőséget, és megölték Nerudát, amíg lehetett, mert külföldön már sokkal nehezebb dolguk lett volna. Amennyiben az ügyet befogadja az igazságszolgáltatás, kérvényezni fogják az író Isla Negrán nyugvó földi maradványainak kihantolását - hangoztatta Contreras.

Guillermo Teillier pártvezető szerint a Neruda-ügy illeszkedik a diktatúra idején elkövetett feltáratlan gyilkosságok jelenleg zajló vizsgálatának sorába. Felderítésre vár, hogy a Chilét 1964 és 1970 között vezető Eduardo Frei Montalva halálát nem a diktatúra emberei által elkövetett mérgezés okozta-e 1982-ben, és kutatják Allende védelmi- és belügyminiszterének, José Tohának 1974-ben bekövetkezett halálát is.

A hivatalos álláspont szerint Tohá felakasztotta magát a santiagói katonai kórházban. 2010 végi vizsgálatok eredményei ugyanakkor arra utalnak, talán megfojtották.

Kapcsolódó cikk: Szeptember 11: A chilei tragédia